KREDITNA PRIJEVARA U SAD-U / Dobio 18 godina zatvora zbog propasti hrvatske štedionice

Image
Foto: Cleveland.com

Američki državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Clevelanda, u kojemu su svoj novac izgubile tisuće štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika.

14.5.2012.
8:28
Cleveland.com
VOYO logo

Hrvatska štedna zadruga St. Paul, osnovana 1943. godine, propala je prije dvije godine, a s njome i 238 milijuna dolara štednje više od pet tisuća članova udruge. Sudac u Clevelandu proglasio je Kolju Nikolovskog krivim za kaznena djela prevare, te ga opisao kao "nasilnika koji nikada u životu nije radio", prenose lokalni mediji.

Nikolovski je emigrirao u SAD iz Makedonije 1992. godine, a 2004. je dobio američko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Nikolovskog, za propast Hrvatske štedne zadruge bio je optužen i bivši upravitelj te zadruge Anthony Raguz, koji je u rujnu 2011. priznao pronevjeru više od 70 milijuna dolara koja je dovela do propasti štedionice. Riječ je o "vjerojatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj povijesti", kako su slučaj nazvali američki tužitelji.

Tužiteljstvo je Raguza opisalo kao vođu prijevare koja je trajala više od desetljeća, a Nikolovski je bio njegov suoptuženik. Raguz je za više od tristo štediša odobrio tisuće nevaljanih zajmova u vrijedosti većoj od sedamdeset milijuna dolara. Priznao je da je podijelio milijune dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja te da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milijun dolara mita i darova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje većini od pet tisuća štediša.

Još u ožujku 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dioničarima rekao kako štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo su se vrijeme, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prijevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milijune dolara.

Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne račune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo