sloboda ili smrt? / 'EU ima nepokolebljivu namjeru zadržati Grčku'

Image

Pregovori o sastavljanju nove grčke vlade propali su i u ponedjeljak. Iako političari naglašavaju kako će se pokušati dogovoriti, eurozona strepi kako bi mogla izgubiti svoju članicu.

15.5.2012.
8:13
VOYO logo

Zemlje članice eurozone imaju 'nepokolebljivu namjeru zadržati Grčku' u monetarnoj uniji, izjavio je u ponedjeljak predsjednik euroskupine, Jean-Claude Juncker, nakon sastanka ministara financija 17 članica u Bruxellesu.

"Mogućnost da Grčka izađe iz eurozone nije bila predmet rasprave, nitko nije iznosio takve argumente. Euroskupina očekuje brzo formiranje nove grčke vlade kako bi ona preuzela ovlasti nad programom sanacije i osigurala dovoljnu parlamentarnu većinu da u potpunosti provede uvjetovanu politiku", naglasio je on tijekom četverosatnog sastanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juncker je naglasio da su EU partneri već odobrili Grčkoj 148 milijardi eura kredita te dodao da je 'euroskupina potpuno svjesna značajnih napora grčkih građana, ali nije vrijeme za popuštanje tih napora'.

Povjerenik za gospodarstvo EU-a, Olli Rehn je dodao da čelnici grčkih stranaka, koji će se u utorak pokušati dogovoriti o privremenoj tehnokratskoj vladi, poput one formirane u Italiji, snose veliku odgovornost u 'ovom vrlo važnom trenutku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost dobrobiti Grčke i njezinih građana leži više nego ikada na ramenima grčkih političara, koji trebaju održati svoj 'dio pakta solidarnosti'", istakao je Rehn.

Dok se u Bruxellesu odjednom nastoji zadržati Grčku u Uniji, u toj jugoistočnoj europskoj zemlji, čije je geslo 'sloboda ili smrt', također se vode rovovske bitke za oformljivanjem vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, grčka radikalna ljevica, okupljena u stranci Sirizi odbila je u ponedjeljak prijedlog predsjednika države Carolosa Papouliasa da se sastavi nestranačka, tehnokratska vlada kako bi se izbjegli novi izbori.

"Idemo na taj sastanak (s predsjednikom), ali držimo se svoje pozicije. Ne želimo pristati ni na kakvu politiku financijske pomoći, čak i ako je budu provodile osobe izvan politike. Činjenica da će je provoditi nepolitičke osobe ne mijenja svrhu te (predložene) vlade, a to je provođenje mjera iz paketa pomoći", rekao je glasnogovornik Sirize, Panos Skurletis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori o sastavljanju grčke vlade nastavljaju se u utorak u 13 sati, pod pokroviteljstvom predsjednika Papouliasa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo