NEIZVJESNO DO KRAJA / Kako je protekao dan na Općem saboru HDZ-a

Vladimir Šeks najavio je stanku do 20:30, do kada bi se trebali prebrojati glasovi za predsjednika stranke, a prvi rezultati trebali bi biti poznati do 21 sat. Također, najavio je da će se onda ili proglasiti pobjednik ili krenuti u drugi krug.

20.5.2012.
18:34
VOYO logo

Neizvjesno do samog kraja, kako se i očekivalo na izborima za novo vodstvo najjače oporbene stranke.

Oko 18.15 sati završilo je glasovanje 2017 izaslanika na Općem saboru HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Šeks najavio je stanku do 20:30, do kada bi se trebali prebrojati glasovi za predsjednika stranke, a prvi rezultati trebali bi biti poznati do 21 sat. Također, najavio je da će se onda ili proglasiti pobjednik ili krenuti u drugi krug glasanja.

Izaslanici su poslijepodne su raspravljali o izvješću koje je o radu stranke podnijela predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Većinom su pozivali na zajedništvo i jedinstvo te isticali da HDZ može i mora ostati stožerna hrvatska stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stranci nije nikad trebalo više zajedništva i jedinstva nego danas rekao je JosipKompanović, a kao glavni cilj stranke nakon sabora naglasio je povratak HDZ-a na vlast na dobrobit zemlje i njezinih građana. "Danas mora pobijediti HDZ i nitko se nakon sabora ne smije osjećati poraženim", rekao je Kompanović.

Na probleme demokracije u stranci upozorio je DragoKrpina ocijenivši da je demokratičnost za vrijeme bivšeg predsjednika Ive Sanadera bila izbačena iz stranke. "Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je sve koji su bili u najužem vodstvu stranke sa Sanaderom mogu li navesti primjer kada su mu se suprotstavili. "Jeste li se suprotstavili kada je davao naloge za akcijske planove za uhićenje naših generala, jeste li se suprotstavili kada je pristao na ponižavajuću koaliciju s Vojislavom Stanimirovićem, koji je ratovao protiv Hrvatske, jeste li se suprotstavili kada je iz hrvatskog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju u Srbu", upitao je Krpina.

Osvrćući se na ulazak Hrvatske u EU, upozorio je da Hrvatska samim ulaskom u nju neće riješiti sve svoje probleme. Ocijenio je i da se posljednjih 12 godina hrvatska politika kreirala van Hrvatske, što se, kazao je, mora promijeniti. Stranačko vodstvo mora izvući sve najbolje, a ne najpokornije što Hrvatska ima, poručio je Krpina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku parlamentarnu demokraciju nije moguće zamisliti bez HDZ-a, unatoč svim pokušajima da se HDZ eliminira s političke scene, istaknuo je u raspravi MiroslavTuđman. Kao veliku političku pogrešku stranke, naveo je davanje potpore razbijanju HDZ-a BiH.

Pred HDZ-om je sada zadaća da se oslobodi od Sanaderovih afera, da se demokratizira i prizna dosadašnje pogreške, istaknuo je Tuđman. Smatra da lijeva koalicija neće imati šanse na idućim izborima ako HDZ uspije oko sebe okupiti desnicu, što će, ističe Tuđman, biti jedna od temeljnih zadaća stranke u idućem razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković rekao je da stranka mora ostati na svojim demokršćanskim temeljima. "Nije problem HDZ-a u svjetonazoru, već u devijantnom ponašanju pojedinaca koji su svojim klijentelizmom doveli stranku u sadašnju situaciju", upozorio je.

Plenković je kazao da stranka i nakon današnjeg sabora treba biti jedinstvena, modernizirana te treba ojačati sve ogranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je stranka izgubila prošle parlamentarne izbore zbog devijantnog ponašanja nekih pojedinaca smatra i ĐurđicaSumrak koja je kazala da je, unatoč tome, u stranci ostao znatan dio članstva koji nikad ništa nije tražio i koji je ostao vjeran stranci i njezinim izvornim zasadama. Podsjetila je na velike zasluge dosadašnje predsjednice Jadranke Kosor koja je, istaknula je, u teškoj situaciji preuzela kormilo države i stranke te ušla u neselektivnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a ĐuroPerica rekao je da se HDZ ne treba mijenjati te da se stranci ne bi "ni dogodila sramota koju je doživio od bivšeg čelnika" da se nije pokušavalo uvesti promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petero kandidata su jutros u utrci za prvog čovjeka HDZ-a do glasova pokušali doprijeti različitim porukama - od poštenja i svetih slova do zakulisnih igara i jasnog i glasnog stava da je stranka u krizi identiteta.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo