vlada ne drži do obećanja / Poskupljenjima nikad kraja: Novi udar na građane!

Unatoč obećanju Vlade da su struja i plin zadnje loše vijesti u dugo vremena. RTL Danas u Nadzornom odboru Hrvatskih autocesta doznaje da će se od lipnja vožnja autocestama plaćati 15 posto skuplje.

22.5.2012.
19:48
VOYO logo

Bilo idete li svakodnevno na posao ili samo vikendima na odmor koristeći autocestu, sigurno će od lipnja osjetiti promjenu u svojim novčanicima.

Uz dobrodošlicu, na naplatnim kućicama od ljeta će nas čekati i 15 posto viša cijena cestarine.

Umjesto 60, vožnja od Zagreba do Rijeke plaćat će se tako 69 kuna, do Splita 180 umjesto 157, dok će put do Vrgorca biti 29 kuna skuplji.

“Ovo je jedno ishitreno rješenje, paušalno, linearno povećanje cijena nikad nije dobro i vidi se iz ovoga ne stoji nikakva ozbiljna studija jer čim imate okruglo povećanje nekakve cijene znate odmah da je samo ispaljeno onako da bude malo manje od povećanja cijene struje”, kazao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

No, kunu, umjesto dosadašnjih 125 kuna, trebao bi koštati ENC uređaj. Uz to bi se obračunao i popust od 25 posto, ali samo uz minimalnu uplatu od 500 kuna.

Dakle, onima koji za kunu kupe ENC i uplate 500 kuna, cijena autoceste ostala bi tako isto. Međutim, sindikalisti upozoravaju - to je samo pokušaj da se smanji šok zbog novih poskupljenja.

“ENC uređaji su i dosada bili u paketima kunu što znači da nije nikakvo novo pojeftinjenje, a povećanje cijena cestarine će sigurno jedan dio prometa otjerat na sporedne ceste”, pojasnio je Mijat Stanić.

Iz HAC-a pak kažu to je plan novog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića i oni ga moraju podržati. Iako vinjete smatra boljim izborom, isto misli i Ivan Dadić, član Nadzornog odbora HAC-a.

“Na taj način i Hrvatska će, odnosno hrvatske autoceste, a na taj način i Hrvatska kao društvo i proračun će zaradit nešto više novca", rekao je Ivan Dadić, član Nadzornog odbora HAC-a.

Iako iz Ministarstva prometa ne žele ništa komentirati, nagomilani dugovi bili su očito razlog za poskupljenje.

"Razmotrit će se mogućnost, naglašavam mogućnost povećavanja cestarina, ali uz jedan veliki ali, ne mogu sada reći hoće to bit 10, 15 ili 20 posto", izjavio je ministar Siniša Hajdaš Dončić početkom svibnja.

S povoljnijim ENC-om ili bez njega još jedno poskupljenje građanima se čini kao put bez kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo