SUĐENJE IVI SANADERU / 'Laxa je tvrdio da Hrvatskom vlada banda koja će ju uništiti'

Image
Foto: PIXSELL

Vinko Šunde, prijatelj pokojnog Eugena Laxe kojega se tijekom suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo spominjalo i kao pouzdanika prvog predsjednika Franje Tuđmana, posvjedočio je u četvrtak da je Laxa bio ogorčen HDZ-ovom vlašću i nazivao je 'bandom koja će uništiti Hrvatsku'.

31.5.2012.
12:38
PIXSELL
VOYO logo

VinkoŠunde, prijatelj pokojnog EugenaLaxe kojega se tijekom suđenja bivšem premijeru IviSanaderu u aferi Hypo spominjalo i kao pouzdanika prvog predsjednika Franje Tuđmana, posvjedočio je u četvrtak da je Laxa bio ogorčen HDZ-ovom vlašću i nazivao je "bandom koja će uništiti Hrvatsku".

"U jednom pismu govorio je o vladajućoj garnituri. Rekao je da se ne treba ničemu nadati jer je to banda koja će uništiti Hrvatsku. I njegove prognoze bile su sasvim točne", ustvrdio je Šunde koji se s Laxom dopisivao od 1991. da bi ga 1994. i osobno upoznao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Laxom su ga, kaže, povezala zajednička nastojanja za povratom imovine oduzete u komunističkoj Jugoslaviji. No, iako su obojica od demokratskih promjena mnogo očekivali uskoro su se, tvrdi, razočarali u novu vlast.

Dodao je da je Laxa kako bi pomogao novoj državi za potrebe konzulata Hrvatskoj besplatno ustupio svoju odvjetničku kancelariju u brazilskom Sao Paolu. Nadao se da će mu to pomoći da brže vrati zgradu koju je imao u Zagrebu, ali i obiteljsku kuću kraj koje je bila i privatna crkvica, kazao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ista vlast Laxi je oduzela imovinu i odbila mu je vratiti. Povrat su dobili jedino suradnici UDBE", rekao je Šunde. Potvrdio je da je i on, dok nije otvorio oči, prve dvije i pol godine bio član HDZ-a te pripadnik reda predsjednikovih vitezova, jer je, dok je živio u Beču, uz HSS i HSLS financijski pomagao i HDZ.

"Malo po malo sam ih upoznao i vidio da je to društvo kojemu ne pripadam", kazao je Šunde ističući da je isto mišljenje imao i Laxa. Na pitanje optuženog Sanadera kazao je da je takvo Laxino mišljenje u prvom redu bilo motivirano problemima s povratom imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Sanaderove obrane je li mu Laxa ikad govorio o suradnji s Hypo bankom Šunde je rekao da s gnušanjem odbacuje i pomisao da se "petljao s tom sredinom koja je oko toga radila".

"Znam ga kao poštenog i čestitog čovjeka", kazao je Šunde. "Bio je član londonske masonske lože, jedne od najpoznatijih. Poznavao je utjecajne ljude i nije se družio s bilo kim", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laxino ime na suđenju je spomenulo više svjedoka, od bivšeg predsjednika uprave Hypo banke WolfgangKulterer koji je rekao da se ne može sjetiti kako izgleda, ali da je siguran da mu je isplatio proviziju za koju se tereti Sanader, do bivšeg ministra vanjskih poslova MateGranića koji ga je opisao kao uglednog iseljenika.

Granić je rekao da mu je "uglednog iseljenika kojega je preporučio i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman" spomenuo upravo Sanader, rekavši da bi mogao pomoći u ishođenju kredita kojim je Hrvatska 1995. trebala kupiti zgrade veleposlanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tvrdnjama USKOK-a, na Laxino je ime Hypo banka 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama koje je primio Sanader. Tužiteljstvo tvrdi da je grafološkim vještačenjem utvrđeno da to nije Laxin potpis, no on je u međuvremenu preminuo.

Kako je provizija za sporni krediti isplaćena dok je u Hrvatskoj trajao rat Sanader je optužen za ratno profiterstvo, a u objedinjenom mu se postupklu sudi i za primanja 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja 14. lipnja svjedočenjem bivše predsjednice uprave Janafa VesneTrnokopTantre i bivše državne tajnica ministarstva gospodarstva NatašeVujec.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo