NEMA JASNOG STAVA / Organizatori Gay Pridea oštro napali vladajuće!

Image
Foto: RTL

'Vlada se ponaša kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u istospolnim zajednicama, ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama', smatraju u Udruzi Kontra.

8.6.2012.
16:13
RTL
VOYO logo

SPLIT - Organizatori subotnjeg, drugog Split pridea u petak su na konferencije za novinare istaknuli da je Split pride javni prosvjed za ljudska prava LGBT osoba, a ne parada, te kako Vlada, iako će u povorci biti pet ministara, još nema jasan stav o istospolnim parovima.

Vlada se ponaša kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u istospolnim zajednicama, ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama, a problemi se javljaju i u slučajevima nasljeđivanja, obiteljske mirovine ili zdravstvenog osiguranja, kazala je SanjaJuras, predsjednica Udruge Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inzistirali smo da na prideu govori VesnaPusić, no ona je to odbila. Predstavnici Vlade privatno dolaze na pride, ali se neće izjašnjavati. Šutnja Vlade je licemjerje. S druge strane gradske vlasti Splita stvaraju negativnu atmosferu, pa tako nisu uklanjali grafite koji pozivaju na nasilje. Gradska vlast šalje negativne poruke svojim izjavama kojima potiču na nasilje", rekla je Juras. Grad je pokušao onemogućiti naše okupljanje i korištenje javnih površina i mi ćemo zbog toga pokrenuti odgovarajuće postupke protiv grada koji krši naša prava, najavila je Juras.

MirjanaKučer iz Udruge Domine je izjavila da su poruke koje dolaze do njih nešto pozitivnije. "Direktnu pisanu podršku su nam dala četiri od sedam članova Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, potom Veleposlanstvo Danske, žene iz Foruma SDP-a Hrvatske, te Koordinacija europske feminističke inicijative čije smo mi članice", rekla je Kučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svojim iskustvima na prošlogodišnjem splitskom Prideu govorila je članica stranke Zelenih u EU parlamentu MarijaCornelissen. Rekla je da su joj lanjska iskustva u Splitu bila čak gora od Pridea u Beogradu i Budimpešti.

"Mislim da su prošle godine upravo ekstremisti odnijeli moralnu pobjedu jer im je uspjelo prekinuti Pride, a pri tome su neki ljudi ozlijeđeni. Upravo zato smo morali i ove godine doći jer tako odgovaramo na njihovo nasilje", rekla je Cornelissen, dodajući da Pride nije uvjet za ulazak Hrvatske u EU, ali da Hrvatska mora osigurati pravo na javno okupljanje, borbu protiv diskriminacije i zaštitu građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo