kupuje ga uljanik / Konačno spasonosno rješenje za 3. maj?

Zadnjeg dana tromjesečnog roka, kojeg je sama sebi zadala, Vlada još nije našla rješenje za Brodotrogir, ali nudi model privatizacije 3. maja. Naime, kupit će ga pulski Uljanik, nakon što se i sam privatizira. Iako je Vlada odluku o privatizaciji Uljanika donijela još u ožujku, do danas nije učinjen ni korak u tom smjeru.

20.6.2012.
18:41
VOYO logo

Vlasničko udruživanje sjevernojadranskih brodogradilišta Vlada vidi kao izlaz za hrvatske škverove. Jedino donekle stabilno brodogradilište, puljski Uljanik, već se povezao s Viktorom Lencem, a plan je da preuzme i 3. maj.

"Ovo su složene transakcije, vjerujemo da su perspektivne i da će sačuvati radna mjesta i unaprijediti kvalitetu proizvodnje", kazao je premijer Zoran Milanović.

"Obzirom da je Uljanik već u vlasničkom odnosu sa Viktorom Lencem, imate jedan klaster, jednu tvrtku sjeverna brodogradilišta koji zadržavaju svoja imena i identiteta, ali ujedinjavaju svoje snage", nastavio je Radimir Čačić.

Prije nego li kupi 3. maj, Uljanik se mora i sam privatizirati.

U prvom koraku radnici bi trebali kupiti najmanje 39 posto Uljanika. Potom bi Mirovinski fondovi s jedne strane, te Fondovi gospodarske suradnje i Uljanik plovidba s druge strane, trebali privatizirati i dokapitalizirati Uljanik. Mirovinci bi imali 36 posto, a posebna tvrtka FGS-ova i Uljanik plovidbe 14 posto. Tek u trećem koraku Uljanik kupuje 3. maj.

U riječkom škveru dobrodošlica za vladinu odluku.

"Svaki oblik privatizacije 3. maja , svaka privatizacija koja znači opstanak radnih mjesta i brodogradnje je dobrodošla", izjavio je predsjednik Uprave 3. maja, Edi Kučan.

U Uljaniku i Istri su suzdržaniji. Brine ih je li cijela operacija spas za posrnuli 3. maj ili potop i za koliko-toliko uspješan Uljanik?

"Samo će se odgovornost za nastalo stanje prebaciti na nekog drugog kako ovi iz Vlade ne bi bili odgovorni", pojasnio je Bruno Bulić iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Puljski škverani žele otkupiti dio svoje tvrtke. No, u samoj Uljanik plovidbi koja bi trebala sudjelovati u privatizaciji Uljanika i 3. maja - oprez.

"O eventualnom participiranju Društva u vlasničku strukturu Brodogradilišta, Društvo  će
odlučivati tek nakon detaljne analize profitabilnosti projekta", priopćio je direktor Dragutin Pavletić.

Šute i u Fondovima Quaestus, Prosperus i Nexus. Ne govore ni riječi jer je kažu kako je prerano. Za hrvatsku brodogradnju, međutim, moglo bi biti kasno ako i Bruxelles ne da zeleno svjetlo.

"Nisam vidio odluku pa je ne mogu komentirati, ali kada je riječ o brodogradnji, sukladno potpisanom sporazumu, Vlada je u stalnoj komunikaciji s Komisijom", priznao je Paul Vandoren, šef Delegacije Europske komisije.

Do kraja godine, bit će jasno imaju li škverovi doista razloga za slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo