OČEKUJU KATASTROFU / "Učitelj preživljavanja" - novo zanimanje u SAD-u

Image

Od pravljenja sira do preživljavanja nuklearne katastrofe - podaci su koji se sve više razmjenjuju internetom.

4.2.2009.
6:33
VOYO logo

WASHINGTON - Gospodarska kriza, prirodne katastrofe, terorističke prijetnje i epidemije uzrokuju nestabilnost i gubitak radnih mjesta, ali i rađaju nova zanimanja kakvi su i učitelji preživljavanja koji poučavaju kako se pripremiti za najgore.

Internet je preplavljen stranicama putem kojih fanatici izmjenjuju recepte za preživljavanje, od uporabe luka i strijele do recepata za proizvodnju domaćeg sira. Pojava nije nova jer je počela nakon terorističkih napada 11. rujna i raširila se nakon katastrofalnog uragana "Katrine" 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su katastrofičnom scenariju bili skloniji kršćanski konzervativci, ali sa svjetskom krizom sve je više ljevičara, tvrdi učitelj preživljavanja James Rawles i dodaje da se u devet mjeseci utrostručio broj korisnika njegovih stranica.

Radikalnije skupine pripremaju se za EOTWAA (End-of-The-World-Armageddon-Apocalypse, odnosno za Kraj svijeta-Armagedon-Apokalipsu), a druge očekuju rušenje društvenih sustava i anarhiju prikazanu u filmovima "Pobješnjeli Max".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki katastrofičari drže da je ljude najvažnije naučiti da postanu neovisniji, a "naročito im poručuju da ne računaju na državnu pomoć".

Sama država odbacuje apokaliptične teze, ali poziva ljude da uvijek budu spremni. Na internetskoj stranici ready.gov Amerikancima se savjetuje da u domu uvijek drže pričuve vode i hrane za najmanje tri dana, da razrade plan bijega i omoguće pročišćavanje zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizijski kanal National Geographic prikazuje seriju "Posljedice: nula stanovnika" o svijetu kakav bi bio kad bi nestali ljudi.

Jim Rawles na blogu www.survivalblog.com savjetuje o preživljavanju, a za sebe, jer živi na ranču negdje u Stjenjaku, okružen šumama i rijekama bogatima divljači i ribom, tvrdi da "ne bi ni primijetio propast zapadne civilizacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor preživljavanja Aton Edwards, 47-godišnji Newyorčanin, vjeruje da je katastrofa neizbježiva i da su prijetnje svijetu raznolike: od terorizma do nuklearnog rata.

Edwards vodi malu tvrtku, "Kliniku preživljavanja", koja organizira tečajeve preživljavanja i polaznicima poručuje: "Ne budete li spremni, tada ćete moći kriviti samo sebe same, ne druge."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaznicima savjetuje da kupe potrebnun opremu, među kojom su i sićušni nukelarni detektor, pročišćivači za vodu, kuhalo, radio, pregače za zaštitu od zračenja i slično.

Edwards, sin američkog vojnika koji je odgojen da bude spreman na svaku opasnost, tvrdi da je predvidio napade na newyorške blizance i čak prorekao da bi zrakoplovi mogli postati oružjem napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo