LIJEPA NAŠA SLAVI 21. ROĐENDAN / Hrvatska obilježava Dan državnosti!

Na današnji dan prije 21 godinu Hrvatski sabor izglasao je Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

25.6.2012.
7:15
VOYO logo

ZAGREB - Na današnji dan prije 21 godinu Hrvatski sabor izglasao je Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske čime je proveo odluke donesene na referendumu održanom mjesec dana ranije.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Sabora Josip Leko položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grob predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003. Ivice Račana, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijenac su položili i zapalili svijeću i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izaslanstvu su bili i predstavnici Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, udruga branitelja i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) te Grada Zagreba.

Ministar branitelja Predrag Matić nakon polaganja vijenaca izjavio je da se na današnji dan s ponosom sjećamo svih hrvatskih branitelja, onih poginulih, nestalih, ali i onih živih koji su nam omogućili da danas živimo u slobodi i da imamo svoju državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost osjećaji su dvojaki. Na jednu stranu veselio bih se jer imamo svoju domovinu, a na drugu stranu, kad se sjetim da imamo one koji su s jednom ruku na srcu a s drugom u našim novčanicima, ili kad se sjetim svih onih Barišića i Sanadera koji sad sjede na špici i piju kavu i debelo nam se smiju dok mi ovdje danas polažemo vijence - onda mi dođe muka, dođe mi da zaplačem, da ne kažem neku težu riječ", rekao je Matić.

Novinarima se obratio i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm i rekao kako braniteljske udruge nisu zajedno s državnim vrhom položile vijenac pred Grobnicom narodnih heroja, ali jesu na ostalim mjestima, uključujući i grob pokojnog predsjednika Vlade Ivice Račana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klemm je rekao dodao da su danas udruge iz Domovinskog rata bile jedinstvene zajedno s državnim vrhom i da su zajedno položili vijenac na ponos svih hrvatskih branitelja.

"A ovo su male sitnice još koje će se protokolom riješiti i bit će na zadovoljstvo svih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da su se u Dugom svjetskom ratu dogodile najveće podijele hrvatskog naroda pa oni ovoga trenutka ne žele odavati jednima počast a drugima ne. Pojasnio je da kad to kaže misli i na partizane i na domobrane.

"Žrtva je žrtva, kao što ponavljaju naši političari pa tako i mi hrvatski branitelji smatramo ako trebamo ići jednima trebamo ići i drugima. Znači to nije nikakav protest prema antifašizmu, jer hrvatski branitelji su svi antifašisti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da bi na to gledao s pozitivne strane.

"Vidjeli ste danas po prvi puta u ovih 21 godinu cijeli državni vrh zajedno s braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, Vlada, Sabor...položili smo zajedno vijenac i to pokazuje jedinstvo. A ovo su još neke male ideološke podjele, gdje tko hoće, gdje tko neće na koje ja ne bih obraćao pažnju. Meni je ovo bilo danas izuzetno zadovoljstvo", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo