nova grčka? / Španjolska službeno zatražila pomoć od eurozone

Image

Španjolska je u ponedjeljak službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći potankosti u svezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. srpnja, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine.

25.6.2012.
12:17
VOYO logo

Španjolska vlada je izvijestila u četvrtak da će njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijarda.

"Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna", ističe ministarstvo u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nisu utvrđeni ni iznos zatražene pomoći ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio preko španjolskog javnog fonda za pomoć bankarskom sektoru. Guindos je prošlog tjedna najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, 's kamatnom stopom od 3 do 4 posto'.

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi 'prije 9. srpnja, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na idućoj sjednici euroskupine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska će ovim planom postati četvrta zemlja eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, koja će primati europsku pomoć. No zajam je namijenjen isključivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu nakon prsnuća nekretninskog mjehura 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo