PLAN ZA SPAS HŽ-A / Iznajmljuje se spomenik u središtu metropole

Glavni kolodvor i upravna zgrada - u najam, stanovi i ljetovališta - na prodaju. To je dio plana za spas Hrvatskih željeznica. Detalje oko raspolaganja nekretninama tek razrađuju, no već do kraja godine ispraznit će kancelarije na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i prepustiti ih najmoprimcima. No prikupljeni novac neće ni izdaleka pokriti gubitke.

11.7.2012.
18:05
VOYO logo

Iznajmljuje se spomenik nulte kategorije, star 122 godine. U središtu metropole, prometna lokacija s 80 tisuća putnika na dan. Tako bi mogao zvučati oglas za iznajmljivanje zagrebačkog Glavnog kolodvora jer u adaptaciju HŽ neće ulagati.

"Njega ćemo isprazniti do kraja godine, već smo zadužili arhitekte da nam naprave prijedlog što bi to moglo biti u tim prostorima i dat ćemo ga u najam", rekao je DarkoPeričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici uglas kažu - lako za najam, trebaju im novi vlakovi. No, stručnjaci za nekretnine vide potencijal.

"Glavni kolodvor je izuzetno frekventna i prometna lokacija, s obzirom da je u samom centru grada prikladno bi bilo za male ugostiteljske djelatnosti, trgovine, dućane, kafiće", rekla je IrenaPeranić, direktorica agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine vidjet ćemo i ovakav oglas: iznajmljuje se atraktivna palača iz 1903., dvije tisuće četvornih metara na dva kata s potkrovljem, preko puta hotela s pet zvjezdica. U njoj je sad Uprava HŽ-a koja i sama priznaje da im toliki luksuz im ne treba.

HŽ ima nekoliko desetaka poslovnih zgrada, 1092 stana, dvije derutne vile u Lovranu i ljetovališta. U prodaju će sve neiskorištene zgrade za koje bi nagodinu zbog nove porezne politike morali plaćati kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. su završili u minusu od 150 milijuna kuna, a u prvom kvartalu ove godine gubitak je već 90 milijuna. Novac od prodaje i izajmljivanja to će teško nadoknaditi.

"Mi sada trenutno od svih tih najmova zarađujemo godišnje oko 20-tak milijuna kuna. Mi smo mišljenja da možemo već u prvoj godini te novce udvostručiti, a do kraja mandata da možemo doći i na neku osjetniju višu cifru", rekao je Peričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi će vlasnici zasigurno bolje gospodariti imovinom. Od tri HŽ-ova ljetovališta, poput ovog zapuštenog na Ugljanu, u funkciji je samo ono u Biogradu i to jer je već iznajmljeno.

Spasonosni plan restrukturiranja je tu. Sad ga još samo treba provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo