ČETIRI PROTIV ČETIRI / Ništa od dogovora: Vlada i sindikati na arbitraži

Četiri sindikata javnih službi - zdravstva, liječnika, socijalne skrbi i kulture, potpisala su prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora. No, sindikati znanosti, osnovnog i srednjeg školstva te medicinskih sestara podršku Vladi u rezanju prava i punjenju proračuna nisu dali.

13.7.2012.
18:30
VOYO logo

Četiri protiv četiri. Potpuno podijeljeni u Banske dvore stigli su sindikati javnih službi. A uoči potpisivanja izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora, takvi su im bili i stavovi.

"Danas se potpisuje odricanje od naših prava", rekao je VilimRibič.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednosatni sastanak nije omekšao nikoga. Četiri sindikata - iz zdravstva, socijalne skrbi i kulture, potpisala su izmjene. Ostali, tri prosvjetna i sindikat medicinskih sestara, odbili su. Slijedi arbitraža.

"Na temelju arbitraže ćemo biti u stanju doći do onakvih rješenja u temeljnom kolektivnom ugovoru", rekao je potpredsjednik Vlade NevenMimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražom će se doznati jesu li četiri potpisa u ime triju djelatnosti dovoljna da bi izmjene postale važeće za sve. Ne budu li dovoljna, realno je da će Vlada ukinuti kolektivni ugovor svima, ili im smanjiti plaće.

Ono na što je dio sindikata pristao je ukidanje božićnica, regresa, rezanje dnevnica te ograničavanje jubilarnih nagrada i prijevoza. A uz te izmjene, prosvjetari su odbili potpisati i dodatak kojim bi im se legalizirao godinama isplaćivani dodatak na plaću do čak 750 kuna, bez kojeg sad ostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je bila spremna na pregovore, ali smo s druge strane morali imati kompetentne sugovornike koji su se spremni dogovoriti. Očito da nisu", izjavio je ministar rada MirandoMrsić.

Čelnik Matice sindikata, koji s kolegama od početka nije pristajao na nepovratno odricanje od povlastica, nego je pozivao na sindikalni referendum uvjeren je da radi na korist radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši kolege nisu svjesni da se ne odriču privremeno. Oni se odriču trajno ovih prava, a mi se želimo boriti", izjavio je Ribič.

Borba bi upravo zbog ovog nepotpisa mogla dovesti do toga da svi imaju manje. A onda se, uz pravnu bitku, mogu očekivati i štrajkovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo