nije vrijeme za tenzije / 'Možda trebate prespavati i prihvatiti prijedlog!'

"Ovo je poruka prije svega ljudima, a ne liderima sindikata koji su također pod velikim pritiskom, da bi možda trebali prespavati i pristati na ovo, jer jedni jesu pristali, a drugi nisu. Ovo nije vrijeme za tenzije ili bilo kakve teške riječi", poručio je premijer Zoran Milanović.

14.7.2012.
18:35
VOYO logo

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović poručio je kako su svi, i ljevica i desnica, svjesni da se Hrvatska nalazi u izazovnu, ali ne i dramatičnu stanju.

"Tijekom izbora nismo ništa veliko obećavali, nismo davali nikakva nerealna obećanja, već smo tvrdili da će biti teško. Mandat formalno traje četiri godine, ne možemo stvari rješavati preko noći, to je uostalom i pitanje kulture društva", kazao je Milanović, dodavši kako niti u poslu ni u bilo čemu nema uspjeha ni rezultata preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne za dva, tri mjeseca, ali kroz nekoliko godina, bi se to trebalo jasno vidjeti, a kroz godinu, dvije trebao bi se vidjeti i jasan stav. Vjerujem da ga mi imamo", poručio je premijer Milanović.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto su propali pregovori sa sindikatima, Milanović je kazao, kako oni nisu propali nego sindikati nemaju označen stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jednom pozivam prije svega članove Sindikata, dakle, hrvatske građane koji primaju plaću na tim osnovama, da ako se prihvatimo činjenice da je stanje takvo kakvo je, da smo mi zadnji koji bi, ako gledamo politički, htjeli stezati ta prava i da ćemo ih vratiti onoga trenutka kada Hrvatska ponovno počne zarađivati", naglasio je premijer dodavši kako "moramo biti svjesni stanja u kojem živimo".

Europa, smatra on, je u velikoj krizi, Hrvatska stagnira, prema tome sve ima svoju cijenu i sve račune treba platiti, a mi, kako je rekao 'da bismo ih redovno isplatili i sve financirali moramo se pomiriti privremeno, ali naglašavam privremeno, s nadom u rast'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je poruka prije svega ljudima, a ne liderima sindikata koji su također pod velikim pritiskom, da bi možda trebali prespavati i pristati na ovo, jer jedni jesu pristali, a drugi nisu. Ovo nije vrijeme za tenzije ili bilo kakve teške riječi, nego da bi imali za godinu-dvije, danas moramo se sjetiti i svih onih koji ne rade u Hrvatskoj, ili koji rade u privatnom sektoru, kojima su smanjivane plaće", istaknuo je Zoran Milanović.

Na pitanje znači li manja plaća i manja potrošnja, premijer je kazao da kada bi to bilo samo tako, onda oni koji to tvrde bi bili u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi s jedne strane sređujemo bilancu, fiskalno stanje, a s druge strane idemo u investicije. Ovo drugo treba poticati, državne, javne investicije, ali naravno i privatne investicije, jer bez ovoga drugoga nema ničega. Kada bi se radilo samo o rezanju, ja sam prvi neprijatelj toga jer to samo po sebi nije rješenje", rekao je Milanović dodavši kako je 'racionalizacija troškova, uz investicije, rješenje za izlaz iz krize u svakoj državi, samo to nije lako primijeniti'.

Po njegovim riječima rezanje samo po sebi ne vodi nikamo, ali, kako je rekao 'ovo nije rez, ovo je naprosto jedno balansiranje i usklađivanje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće ne bismo dirali samo zato da se ne bismo našli u situaciji u kojoj se neke europske države već nalaze. Hrvatski bankarski sektor je relativno stabilan, doduše pasivan i inertan, ali barem stabilan. Mi nemamo tako lošu poziciju, moramo samo shvatiti svoju realnu snagu u ovom trenutku koja je objektivno slabija nego prije 4-5 godina", kazao je Milanović istaknuvši kako se Hrvatska treba konsolidirati i neke stvari promijeniti i onda za godinu, dvije, tri dana ne obećavam čuda, kako je rekao 'vratiti se na ovo što smo imali do sada ili nešto više'.

Ustvrdio je kako su Hrvatska kao društvo i njeni građani pokazali jednu visoku razinu smirenosti i razumnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o stanju u državnoj blagajni Milanović je istaknuo kako je ono stabilno, ali to nije dovoljno.

"I Italija i neke druge zemlje, imaju vrlo stabilno stanje u državnoj blagajni, i imaju suficit, višak novaca, ali nemaju rast. Ono što Hrvatskoj treba jest rast. Tijekom ljeta ovdje će se raditi, stvarati, trošiti, i to je dobro, ali nije dovoljno jer niti jedna državna blagajna nije sama sebi svrhom", zaključio je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ukoliko Hrvatska ne uvjeri samu sebe i međunarodno tržište da je u stanju rasti, onda će povjerenje biti slabo, a povjerenje, kako je rekao, 'stječemo time što pokazujemo da smo aktivni, agilni i da se mijenjamo u pravom smjeru, da se ne mirimo sa sudbinom'.

"U protekle dvije godine Hrvatska je životarila i mirila se sa sudbinom i čekala da dođe neko rješenje. Nema toga, morate sami poduzimati stvari, Hrvatska je, mada je komplicirano stanje, u manje lošem stanju od zemalja koje su puno bolje stajale od nas. Dakle, mogli smo puno bolje od ovoga, ali mogli smo i puno lošije", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo