na jesen - štrajkovi / Sindikati potpisuju samo ako će im se stečena prava vratiti

Nakon medijskog prepucavanja na relaciji Umag - Zagreb, sindikati su prespavali, baš kako im je premijer Zoran Milanović i savjetovao, ali nisu potpisali izmjene Temljenog kolektivnog ugovora. No, ipak ima pomaka jer već sutra bi trebali sjesti za stol mimo procedure i prije arbitraže pokušati sklopiti dogovor.

15.7.2012.
18:35
VOYO logo

Još jedna šansa za dogovor. Prije arbitraže, iz Vlade je sindikatima stigla ruka pomirenja da se ugovor ipak potpiše, no uvjeti ostaju isti.

"Pozvat ćemo ih na sastanak u 13 sati s jednom točkom dnevnog reda, a to je potpisivanje izmjena temeljnog kolektivnog ugovora. Nemamo ništa novo ponuditi. Na stolu je isti temeljni ugovor, koji su četiri sindikata potpisala", kazao je ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić.

Poziv još nisu dobili, no sindikati su spremni razgovarati. Međutim, njihovo stajalište se također nije promijenilo.

"Nema odustajanja od prava", poručio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Prava poput božićnice, regresa i slično teško su stečena i ne može ih se tako odreći, kazao je Branko, tajnik u osječkoj osnovnoj školi. Iako će mu plaća biti manja, svoj sindikat podržava.

"Ne možemo se tako lako odreći nečega zato što navodno nema novca, jer novca ima, ali se ne zna s njim raspolagati", zaključio je Branko Barač, tajnik u osnovnoj školi Dobriša Cesarić

No, tih prava sindikati su se spremni odreći, ali samo pod jednim uvjetom, jamstava u njihov povratak.

"Da se mi odreknemo bespovratno naših prava, a i iduće godine kad istekne temeljni ugovor, kažu da nema tih prava. Jučer je Milanović rekao da će biti tih prava ako je to platforma Vlade", dodao je Ribić.

No, u Vladi, tvrdi ministar Mrsić, za tako nešto nisu spremni.

"Vlada se ne može niti hoće obvezati da će isplatiti materijalna prava kojih smo se ove i sljedeće godine odrekli. Vlada ne može preuzeti te obveze. Možemo razgovarati o povratku tih prava sljedeće godine kada budemo sklapali novi temeljni kolektivni ugovor", poručio je Mrsić.

Mrsić vjeruje kako će pregovori sutra uspjeti. Razlog je možda i raskol među sindikatima i strah da će izgubiti i druga prava. Međutim, oni oštro odbijaju takav rasplet situacije.  

"Ovo je pokušaj da se zabije klin između nas, mi smo čvrsti i stabilni, ne mora se nitko bojati za to", rekao je Ribić.

Ako razgovori ne uspiju, slijedi arbitraža, a na jesen - štrajkovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo