DRŽAVNI VRH U KNINU / 'Pružimo ruku građanima srpske nacionalnosti i priznajmo njihove žrtve'

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko izrazili su zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku.

5.8.2012.
12:33
VOYO logo

KNIN - Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu, najviši državni dužnosinici - predsjednik Republike IvoJosipović, premijer ZoranMilanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora JosipLeko izrazili su zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku.

"U pravednom i obrambenom ratu odnijeli ste pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Ustav mi je dao poziciju da budem vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga i stoga osjećam poniznost, poštovanje i ponos što sam zapovjednik te ponosne pobjedničke vojske", poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović čestitajući okupljenima današnji blagdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nakon pobjede u ratu mora još pobijediti i u miru - svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode i prosperitet svih građana, dodao je.

"Pobjediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se", naglasio je predsjednik Republike dodavši kako je siguran da Hrvatska može pobijediti recesiju, gospodarsku krizu i sve tendencije koje nas žele svrstati izvan europskih virjednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je kako, bez obzira na različitosti, oko zajedničkih ciljeva moramo biti jedinstveni.

"Ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima kojih je također bilo i to je ljudski i to treba priznati, nego kako bismo izvukli iz sebe ono najbolje", naglasio je premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Oluje, ocijenio je, hrvatska je država "u nekim trenucima bila ispod razine svoga zadatka".

Međutim, to su stvari iz kojih trebamo naučiti postati bolji jer naš je rat bio pravedan, obrambeni, čovječan i human, naglasio je premijer Milanović dodavši kako su to vrijednosti s kojima ulazimo u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. na ovamo i u tome smo također jedinstveni, poručio je Zoran Milanović ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95.

Potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako se Hrvatska ponosi svojim braniteljima. "Uspješno izvedenom vojno redarstvenom akcijom 'Oluja' vi ste bitno pridonijeli međunarodnom ugledu Republike Hrvatske. Vaše znanje i iskustvo stečeno u Domovinskom ratu i danas se visoko cijeni u međunarodnim krugovima", poručio im je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska želi biti faktor mira, sigurnosti i stabilnosti u globalnom svijetu, ali u tom svijetu u kojem nisu nestali državni i nacionalni interesi, naglsio je Josip Leko.

Gradonačelnica Knina JosipaRimac rekla je kako trebamo biti ponosni na svoje heroje i bez politikantstva pokazati dostojanstvo. "Ako smo mogli oprostiti, a kao kršćani jesmo, tko nam to može braniti veličati naše pobjede", zapitala se kninska gradonačelnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našim proslavama nema ni 'm' od mržnje, niti 'r' od revanšizma. Naprotiv suosjećamo i žalimo za svim našim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali isto tako sućutno žalimo za svim nedužnim žrtvama i unesrećenim obiteljima", poručila je Rimac.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo