TAJNE JADRANA / Što Amerikanci traže na dnu našeg mora?

Morsko dno kod Dubrovnika još krije mnoge tajne. Posljednjih desetak dana zato ga pretražuje američka zaklada za istraživanje podmorja, u suradnji s kolegama iz Hrvatskog centra za podvodnu arheologiju.

7.8.2012.
18:55
VOYO logo

Tri i pol milijuna dolara vrijedan Hercules stigao je na poziciju mogućeg brodoloma. Uz trastere i satelitsko navođenje, sidrenje je nepotrebno.

"Možemo održati poziciju tako da ROV može zaroniti i provjeriti metu, udobno i bez žurbe, bez opasnosti da će nas pomicati morska struja", rekao je EdwinVella, kapetan Herculesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ROV je glavni junak priče i "nabrijani" robot za podvodno istraživanje.

"Ima dvije upravljačke ruke, kamere posvuda, te sonar tako da možemo locirati mete i pronaći brodolome ili neke druge vrijedne lokacije", objasnio je tehničar CharlesBowdoin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zarona, robotom se upravlja iz kontrolne sobe. Njegove kamere i mehaničke ruke češljaju morsko dno. "Nikada ne znate što ćete pronaći, može biti bilo što, od rane Grčke, 4. stoljeća prije Krista do Drugog svjetskog rata. Kad idemo dolje, to je uvijek iznenađenje", rekao je voditelj projekta JeffreyRoyal.

Od Prevlake do Cavtata, Herculesovi sonari otkrili su desetak lokacija mogućih brodoloma. Ekipa je do sada  imala dobru berbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi drveni brod mogao bi datirati iz 17. stoljeća, dok za drugi zasad sumnjamo da je možda iz Napoleonovih ratova, jer se ovdje 1806. odvijala velika bitka", rekao je LukaBekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra.

Sreće nije nedostajalo ni danas, pred kamerama ROV-a ukazala su se dva potopljena desantna broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nova otkrića podvodnih tajni Jadrana američko - hrvatska ekipa ne sumnja. Na naše dno sigurni su, vratit će se i iduće godine.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo