'Znatiželja' u akciji / Pogledajte prve 3D fotografije Marsa

Image
Foto: NASA

Na fotografijama se vidi pogled prema planini Sharp visokoj pet kilometara. Upravo u podnožju te planine rover bi trebao utvrditi je li tlo na Marsu bilo pogodno za nastanak mikroorganizama.

8.8.2012.
10:23
NASA
VOYO logo

Nepuna dva dana nakon spektakularnog spuštanja Curiosityja u krater na Marsu, NASA je objavila prve 3D fotografije Crvenog planeta koje je poslalo to robotsko vozilo.

Na njima se vidi pogled prema planini Sharp visokoj pet kilometara. Upravo u podnožju te planine rover bi trebao utvrditi je li tlo na Crvenom planetu bilo pogodno za nastanak mikroorganizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka svemirska agencija objavila je i crno-bijele snimke lokacije na Marsu na koje se spustila letjelica. Te je snimke snimio američki orbiter za izviđanje Marsa na visini od tristotinjak kilometara, a na njima se vide ostaci padobrana i toplinskog štita kako leže nekoliko stotina metara od robotskog vozila.

Crno-bijele snimke pokazane su u Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) u Pasadeni. "Siguran sam da nas očekuju mnoga iznenađenja kad počnemo istraživati", rekao je Mike Watkins, voditelj misije u JPL-u. Watkins misli da će istraživačka faza početi tek za dva tjedna, koliko je potrebno da se provjeri rad uređaja i samog robota. Znanstveni tim se svakodnevno sastaje kako bi odredili ciljeve istraživanja, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je u ponedjeljak, nepuna 24 sata nakon spuštanja Curiosityja, prikazala videosnimku dviju i pol zadnjih minuta strmoglavog spuštanja robota teškog 900 kg, najtežeg i najsuvremenijeg koji je dosad poslan na neki planet.

Spuštanje robota na Crveni planet, koje su stručnjaci zbog iznimne tehničke zahtjevnosti nazvali "sedam minuta straha", proteklo je u redu u ponedjeljak rano ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo