nema vremenske granice / 'Problem s Assangeom mogao bi se otegnuti unedogled'

Image
Foto: PIXSELL

"Nećemo dopustiti Assangeu da slobodno izađe iz Velike Britanije i nema nikakva pravnog temelja da to učinimo", priznao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova William Hague, odbacivši zasad, čini se, mogućnost upada u zgradu veleposlanstva.

16.8.2012.
18:36
PIXSELL
VOYO logo

Pravna zbrka u vezi s boravkom Juliana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu mogla bi se otegnuti unedogled, priznao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova William Hague, odbacivši zasad, čini se, mogućnost upada u zgradu veleposlanstva.

Na tiskovnoj konferenciji u Londonu Hague je rekao da je Velika Britanija razočarana što je Quito u četvrtak dao politički azil Assangeu koji je u Švedskoj optužen za silovanje. Potvrdio je da ne postoji mogućnost da potonji slobodno izađe iz Velike Britanije, pošto se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo dopustiti Assangeu da slobodno izađe iz Velike Britanije i nema nikakva pravnog temelja da to učinimo", dodao je.

Odgovarajući na pitanje može li takva situacija potrajati mjesecima i godinama, Hague je rekao: "Moguće je", rekavši čak da se može otegnuti i kroz 'dulje' vremensko razdoblje. Dodao je da nema 'vremenske granice' za rješavanje tog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je odbacio izjave Ekvadora da bi Britanci mogli 'zauzeti veleposlanstvo'.

Ministar je također istaknuo da stvar nije 'povezana s Assangeovim radom u WikiLeaksu', nego sa švedskim uhidbenim nalogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakve nagodbe s SAD-om", rekao je.

"Britanci ga moraju izručiti Švedskoj naš dobar partner na mnogim poljima i prijateljska demokracija u Europi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da London i dalje daje prednost diplomatskom rješenju i da su Britanci od 19. lipnja ustrajno surađivali s Quitom radi pronalaženja međusobno prihvatljivog rješenja.

Velika Britanija, dodao je, 'ne prihvaća načelo diplomatskog azila, koje ni izdaleka nije opće načelo ine prihvaća nikakav pravni instrument koji bi je prisilio da prizna diplomatski azil koji bi inozemno veleposlanstvo odobrilo u ovoj zemlji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga, dodao je, čak i ako bi neka zemlja priznala takav azil, propisano je da se on ne smije koristiti za izbjegavanje redovitog sudbenog progona. A ovdje je to slučaj".

Hague je još kazao da su britanske vlasti zajamčile Ekvadoru da će štititi Assangeova prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Julian Assange je usto rekao da je zahvalan ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correi i njegovoj vladi.

"Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je ipak da 'usprkos ovoj povijesnoj pobjedi, borba tek počinje budući da se mora zaustaviti istraga Sjedinjenih Država o WikiLeaksu'.

Australac već mjesecima opetuje da je žrtva urote SAD-a, zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange se uvijek protivio izručenju Švedskoj, gdje ga pravosuđe traži zbog navodnog silovanja i napastovanja dviju Šveđanki, jer se boji da će ga Švedska odmah izručiti SAD-u, gdje mu prijeti sudski postupak zbog špijuniranja.

Glasnogovornica WikiLeaksa izrazila je u četvrtak nadu da će britanske vlasti ipak biti dovoljno razumne i da neće bez dopuštenja ući u ekvadorsko veleposlanstvo kamo se sklonio Assange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će se stvar riješiti na uljuđen način", rekla je Kristinn Hrafnsson za agenciju France Presse.

Vijest o odluci ekvadorskih vlasti s uzvicima odobravanja dočekali su Assangeovi pristaše okupljeni ispred zgrade veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo