IZVANREDNO STANJE / Hitna sjednica sazvana zbog Assangea

Image
Foto: AP

Organizacija američkih država (OAS) u četvrtak je u Washingtonu hitno sazvala sjednicu na kojoj će raspravljati o odnosima Ekvadora i Velike Britanije, pošto je Quito dao politički azil Julianu Assangeu.

17.8.2012.
7:20
AP
VOYO logo

WASHINGTON - Organizacija američkih država (OAS) u četvrtak je u Washingtonu hitno sazvala sjednicu na kojoj će raspravljati o odnosima Ekvadora i Velike Britanije, pošto je Quito dao politički azil JulianuAssangeu koji se sklonio u njegovo veleposlanstvo u Londonu.

Ta je izvanredna sjednica sazvana za 16.30 sati (22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u sjedištu OAS-a, a "bit će posvećena odnosu Ekvadora i Velike Britanije", dodaje se u priopćenju te organizacije koja okuplja tridesetak zemalja. Osnivač mrežne stranice WikiLeaksa se od 19. lipnja krije u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quito mu je u četvrtak odobrio politički azil, ocijenivši da mu je život ugrožen, pošto je objavio stotine tisuća tajnih američkih dokumenata.

Na tiskovnoj konferenciji u Londonu britanski ministar vanjskih poslova WilliamHague rekao je da je njegova zemlja "razočarana" što je Ekvador dao politički azil Assangeu, kojega Švedska traži zbog optužbe za silovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hague je potvrdio da Velika Britanija neće dopustiti da Assange slobodno napusti zemlju.

Ekvadorska vlada ne isključuje mogućnost podnošenja tužbe Međunarodnome sudu pravde (ICJ) u Den Haagu ne bi li prisilila Veliku Britaniju da pusti Assangea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo