obrazovane buntovnice / Doznajte tko su punkerice o kojima priča cijeli svijet!

Maria Alyokhin, Nadezh Tolokonnikov i Yekaterin Samutsevich proglašene su krivima za za huliganizam motiviran vjerskom mržnjom jer su prosvjednom akcijom u ožujku upozorile na spregu vlasti i crkve. Osuđene su na dvije godine zatvorske kazne.

17.8.2012.
19:38
VOYO logo

Tri mlade žene iz ruskog punk sastava Pussy Riot osuđene u petak na po dvije godine zatvora u nekoliko mjeseci izašle su iz anonimnosti i stekle međunarodnu slavu zahvaljujući njihovoj 'molitvi protiv Putina', javljaju agencije.

Nadežda Tolokonjikova, Ekaterina Samucevič i Marija Aljohina osuđene su za "huliganstvo" i "poticanje na vjersku mržnju" zbog toga što su u veljači, pod maskama, s gitarama i uz ozvučenje otpjevale "punk molitvu" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, moleći Blaženu Djevicu Mariju da "otjera Putina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadežda Tolokonjikova (22) je i članica ulične umjetničke družine Vojna (Rat) i zajedno s mužem Pjotrom Verzilovom sudjelovala je u brojnim akcijama te skupine poznate i po tome što je 2011. nacrtala orijaški falus ispred zgrade Savezne službe za sigurnost (bivši KGB) u Sankt Peterburgu. Bila je na zadnjoj godini studija filozofije na uglednom Državnom sveučilištu u Moskvi, kada je uhićena. Sudjelovala je i na mnogim prosvjedima protiv režima Vladimira Putina i za prava homoseksualaca.

Image
Image

U svojoj zadnjoj izjavi rekla je da je nastup Pussy Riota bio 'oporbena umjetnost, u prilikama gaženja ljudskih prava i sloboda' u Rusiji. Ima četverogodišnju kćer Heru, nazvanu po grčkoj božici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskovski sud ju je nastojao prikazati kao osobu koja je negativno djelovala na druge članice sastava, pitajući svjedoke koliko se njihovo ponašanje promijenilo nakon poznanstva s Tolokonjikovom.

Ekaterina Samucevič (30), najstarija od triju optuženica, diplomirala je na moskovskom Institutu za energetiku i radila je kao informatičarka u vojnoj tvrtki, na izradi programa za nuklearnu podmornicu Nerpu. No napustila je tvrtku i upisala se u školu za fotografiju i multimedije. Zajedno s Tolokonjikovom, najboljom prijateljicom, Samucevič, koja se predstavlja kao 'slikarica koja se bavi političkom umjetnošću', sudjelovala je u svim pothvatima skupine Vojna, ubacujući žohare u prostorije suda u Moskvi 2010. i ljubeći policajke u moskovskoj podzemnoj željeznici iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Aljohina (24) je ekološka aktivistica rođena u Moskvi. Postala je poznata po akcijama za zaštitu Bajkalskog jezera u Sibiru koje je UNESCO stavio na popis svjetske baštine i protiv sječe šume Himki u predgrađu Moskve, zbog gradnje autoceste od Moskve do Sankt Peterburga. Studentica je četvrte godine novinarstva u Moskvi. Na suđenju je izjavila da se smatra kršćankom, ali je kritizirala Pravoslavnu crkvu zbog žestoke reakcije na prosvjed u katedrali: "Mislila sam da Crkva voli svu svoju djecu. No čini se da voli samo one koji vjeruju u Putina".

Kao volonterka radi u psihijatrijskoj bolnici za djecu u Moskvi. Sama odgaja petogodišnjeg sina Filipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Europska unija i Sjedinjene Države osudili su u petak kaznu izrečenu u Rusiji trima članicama punk rock skupine Pussy Riot, ocijenivši da ona nije razmjerna njihovu djelu, a kritikama su se pridružili i OESS, Vijeće Europe te Ruska pravoslavna crkva, prenose svjetske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko sam razočarana presudom ruskog suda protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Ekaterine Samucevič, članica punk skupine Pussy Riot. Ta kazna nije razmjerna" njihovu djelu, ocijenila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Taj slučaj, istaknula je, 'nije u skladu s međunarodnim obvezama Rusije kada je riječ o poštivanju slobode izražavanja'. Kaznu je kritiziralo i američko veleposlanstvo u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja kazna u slučaju Pussy Riot nije razmjerna njihovu djelu", objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Rusiju je kritizirao i OESS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim tendenciju u različitim zemljama gdje vlasti, društvene i vjerske skupine i sudovi zauzimaju restriktivnija stajališta o uvredljivim i moralno dvojbenim sadržajima ili onima opasnim za djecu", kazala je predstavnica OESS-a za slobodu tiska Dunja Mijatović.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo