zabrinjavajuće brojke / Vatreno ljeto: Rekordan broj požara!

Iako je po izgorenoj površini rekordno prošlogodišnje ljeto, po broju požara ova godina uvjerljivo nosi zabrinjavajući rekord.

20.8.2012.
18:40
VOYO logo

Umjesto ugodnog odmora, 1.500 turista od straha je pobjeglo. Zbog vatre i dima evakuirani su kampovi,a najgori požar ove sezone buknuo je krajem srpnja kod Selca.

Olujna bura vatru je odnijela do Novog Vinodolskog i Crikvenice, gdje su vatrogasci vodili nemilosrdnu bitku s vatrenom stihijom i jedva obranili kuće.

Vjetar je kumovao i požaru kod Trogira koji je ovaj vikend stigao do kuća. Ništa nije moglo  zaustaviti 13 kilometara široku vatru nošenu maestralom.

Kuće su spašene, izgorjeli su automobil i kamion, a voda iz kanadera ugasila je kameru RTL-a Danas.

U Moščeničkoj Dragi u srpnju je poginuo vatrogasac, a dvojica u blizini Vodica su za dlaku izbjegla smrt iskakanjem iz vatrogasnog kombija.

"Po rukama i malo na licu imamo opekline", kazao je tada šibenski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić.

Sve zajedno u 2012. godini izbilo je 4.100 požara, što je 500 više nego prošle godine. Izgorjelo je 32.000 hektara, što je manje nego lani. No, 220 puta požar su gasile zračne snage, što je mnogo više nego prošle godine.

"Što znači da vatrogasci djeluju dobro jer je dobro pripremljena sezona", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik RH, Slavko Tucaković.

Međutim, problem je što je samo ove godine izgorjela površina jednaka polovici Zagreba. Uzroci se uglavnom ne doznaju, a uhićena su samo dvojica mladića koja su podmetnula požar u Vodicama.

"Vjerojatno neke stvari nisu slučajne, ali policija tu odrađuje posao", dodao je Tucaković.

Je li slučajno da kod Skradina gori već treći put u 20 dana ili da je jučerašnja vatra u Žrnovnici nešto što tamošnji stanovnici gledaju svake godine? Tko se jednom opeče, puše i na hladno - očito ne vrijedi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo