misija: mars / 'Znatiželjko' se zagrijava za istraživanje Crvenog planeta

Image
Foto: NASA

Curiosity bi trebao voziti oko tri metra, zatim se okrenuti i vratiti na mjesto s kojeg je krenuo, ali pod drugim kutem. Projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji se službeno zove Znanstveni laboratorij Mars (Mars Science Laboratory), prva je astrobiološka misija američke svemirske agencije od projekta Vikinga iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

22.8.2012.
7:15
NASA
VOYO logo

NASA-in Marsov rover Curiosity, koji je poslan na Crveni planet kako bi istražio je li tamo ikada bio moguć život, u srijedu bi trebao obaviti svoju prvu probnu vožnju po površini planeta.

"Robotski laboratorij na šest kotača, koji je sletio 6. kolovoza u krater Gale na Marsu, dobit će instrukcije za 30-minutnu vožnju", rekao je voditelj NASA-ine misije Michael Watkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curiosity bi trebao voziti oko tri metra, zatim se okrenuti i vratiti na mjesto s kojeg je krenuo, ali pod drugim kutem.

"Želimo parkirati na mjestu koje smo već istražili, želimo biti iznimno oprezni", rekao je Watkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici planiraju da se Curiosity u konačnici popne na pet kilometara visoku uzvisinu unutar kratera, poznatu i kao Mount Sharp, kako bi istražio slojeve stijenja koji se uzdižu s relativno ravne površine na koju je robotski rover sletio.

Curiosity se spustio na Mars nakon osmomjesečnog putovanja i 563 milijuna prevaljenih kilometara u svemiru. Opremljen je nizom uređaja koji određuju mineralni sastav tla i stijenja, analiziraju tlo i atmosferske uzorke kako bi uočili moguće organske komponente te tragove vode u donjim slojevima. Opremljen je i uređajima koji x-zrakama treba identificirati kemijske elemente u stijenama i tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji se službeno zove Znanstveni laboratorij Mars (Mars Science Laboratory), prva je astrobiološka misija američke svemirske agencije od projekta Vikinga iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Prvi je potpuno opremljen geokemijski mobilni laboratorij ikada poslan na drugi svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo