U HRVATSKOJ TRI / 2.500 jezika pred izumiranjem

Image

Od 6.000 jezika u svijetu, njih 2.500 je u velikoj opasnosti od nestanka, objavio je UNESCO. Na teritoriju Hrvatske u opasnosti su tri jezika - istriotski, istrorumunjski i jezik Arbanasa.

19.2.2009.
21:58
VOYO logo

PARIZ - U novom izdanju međunarodnog atlasa ugroženih jezika koje je u četvrtak predstavljeno u Parizu, UNESCO upozorava da je od 6.000 jezika u svijetu ugroženo njih 2.500.

"Smrt jezika istodobno znači i nestanak kulturnoga nasljeđa, od priča i legendi pa sve do poslovica i šala", istaknuo je direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori novoga izdanja navode 200 jezika koji su izumrli tijekom tri posljednje generacije (60-70 godina), 538 jezika u kritičnom stanju, 502 u ozbiljnoj opasnosti, 623 u opasnosti te 607 "ranjivih".

Prvo izdanje Atlasa objavljeno je 1996. i u njemu je navedeno 600 ugroženih jezika, dok ih je u drugom izdanju pet godina kasnije bilo navedeno 900.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj porast ne podrazumijeva "pogoršanje stanja", navodi pomoćnica glavnog direktora UNESCO-a za kulturu Francoise Rivere i objašnjava da se njihova baza proširila, metodologija razvila te da bolje pokrivaju teren.

Najviše je jezika ugroženo u Indiji (196), Sjedinjenim Državama (192), Indoneziji (147), Kini (144), Meksiku (144) i Rusiji (136).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski lingvist Christopher Moseley, voditelj skupine od 25 znanstvenika primijetio je da je u zemljama u kojima vlada veća lingvistička raznolikost ugroženo više jezika.

Najčešći razlozi nestajanja jezika su ratovi i prisilno preseljenje naroda, kaže Moseley, dodajući da jezici nestaju i zato što emigranti svoj materinski jezik zamjenjuju jezikom zemlje u koju dolaze kako bi se bolje integrirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najbolji način očuvanja jezika autori atlasa navode njegovo korištenje. "Najvažnije je vratiti ljudima osjećaj ponosa da govore nekim jezikom jer s jezikom nestaje čitav jedan svijet", tvrdi Francoise Rivere.

Na području Hrvatske tri su jezika navedena da su u "ozbiljnoj opasnosti". Riječ je o istriotskom i istrorumunjskom jeziku, kojima na području Istre govori tek nekoliko stotina ljudi te o jeziku Arbanasa u zadarskoj okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike