SVIJETLE POPUT KRIJESNICE / Hrvatski svijetleći miševi protiv moždanog udara

Image

Hrvatski institut za istraživanje mozga pokrenuo je projekt istraživanja zbivanja nakon moždanog udara na miševima kojima je ugrađen gen krijesnice za proizvodnju svjetla.

23.2.2009.
20:05
VOYO logo

ZAGREB - Skupina znanstvenika s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u suradnji sa Sveučilištem Laval u Kanadi započela je s istraživanjem zbivanja nakon moždanog udara na miševima kojima je ugrađen gen krijesnice koji omogućuje proizvodnju svjetla, a tim se postupkom može na molekularnoj razini vidjeti što se zbiva nakon moždanog udara u mozgu živih miševa.

Ti jedinstveni mišji modeli omogućit će vizualizaciju aktivnosti gena u živom mišu u stvarnom vremenu. Njima je ugrađena luciferaza, gen krijesnice koji omogućuje bioluminiscenciju tj. proizvodnju svjetla, kao posljedicu djelovanja proučavanih gena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti geni kad su djelatni ujedno postaju i mali izvor svjetla koji svijetli u mozgu miša, svjetlost prolazi kroz tkivo mozga, lubanju i krzno, te se bilježi izuzetno osjetljivom video kamerom. Tim postupkom može se na molekularnoj razini vidjeti što se zbiva nakon moždanog udara u mozgu živih miševa", navode u Institutu.

Kako bi se mišu napravilo ishemično oštećenje koje odgovara moždanom udaru kod čovjeka, u arterije koje dovode krv u mozak miša uvuče se tanka nit koja privremeno zatvori dotok krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tako načinjene ozljede na transgeničnim miševima pratit će se nastala upala putem svijetlećih aktiviranih stanica mikroglije te obnavljanje mozga izrastanjem novih svijetlećih izdanaka živčanih stanica.

Jedan od očekivanih rezultata projekta je i zajednička hrvatsko-kanadska platforma koja bi praćenjem molekularnih parametara na ovim mišjim modelima mogla procijeniti učinkovitost terapijskih postupaka u liječenju posljedica moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo