NAKON PRILOGA U RTL-u DANAS / Pogledajte kamo su otišli ovi simpatični tvrdoglavci!

Sjevernojadranski magarci liburni autohtona su vrsta koja je pred izumiranjem. Prije 50 godina na području od Raba do Raše u Istri bilo ih je oko pet tisuća, sada ih je tek oko sto.

9.9.2012.
19:25
VOYO logo

U subotnjem RTL-u Danas donijeli smo priču o 44 sjevernojadranska magarca u rezervatu u Raši kojima je zbog zatvaranja farme prijetilo klanje. Međutim, sa zadovoljstvom možemo javiti kako su u manje od 24 sata svi magarci iz rezervata IvanaPerka udomljeni pa potrebe za radikalnim rješenjima ipak neće biti.

Novi vlasnici magarce dobivaju besplatno, ali potpisuju petogodišnji ugovor da će se o njima brinuti, a za njih kod preuzimanja snose trošak veterinara i prijevoza. Na apel za pomoć bilo se nemoguće oglušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored svih banalnih stvari po televiziji ova me zaintrigirala istog trenutka da sam se probudio u sekundi i nastavio slušati. Divota ih je vidjeti, a da ne kažem čuti", rekao je Dalibor Ravnić iz Lupoglava.

Zato će kući odvesti jednog odraslog magarca i jedno pule. S istom željom javili su se s Unija, iz Istre, Rijeke, Karlovca, Zagreba, sve do Osijeka. Vlasnik će zadržati četiri najstarija, a 40 ih poklanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvala vama, iznenađenje je veliko. Meni je drago da je ova agonija završila na jedan jako lijep, u ovom trenutku najbolji način", rekao je vlasnik magaraca Ivan Perko.

Zbog bezbroj problema na koje nailazi godinama, odlučio je odustati. "Nismo očekivali da su institucije i oni koji su trebali reagirati bili u pet godina tako spori, a da ste vi to uspjeli tako brzo", kaže Perko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magarci u rezervatu ostaju oko tjedan dana, a onda svatko svojim putem. Od stotinjak sjevernojadranskih magaraca, polovina je mogla nestati u trenu. Ovako se nastavlja život autohtone vrste koja je jedan od simbola života na Mediteranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo