vlada je nepokolebljiva / Porez na imovinu: Hoće li ceh opet platiti srednja klasa?

Kontroverzni porez na imovinu stupa na snagu s prvim danom sljedeće godine. Stopa po kojoj će se naplaćivati još se utvrđuje, ali već sada se zna da će se plaćati na vrijednost imovine te da će biti viši za imovinu koja se ne koristi. Iako Banski dvori tvrde kako će za većinu građana izdaci ostati isti, jer će porez zamijeniti komunalnu naknadu, no stručnjaci upozoravaju da bi ceh opet mogao platiti srednji sloj.

9.9.2012.
18:58
VOYO logo

Nekorišteno postaje skupo. Pogotovo za vlasnike tisuća kvadrata praznog građevinskog zemljišta. Vlada tvrdi da s novim porezom na imovinu cilja na imućne, no građani su sumnjičavi.

"Ja ga platit neću, radije ću otići u ćuzu. Zašto bi ja platio porez na zemlju koja mi nikad ništa nije dala", kazao je Frane Morožini.

Onda je prodajte – indirektni je stav Banskih dvora. Porez bi, tvrde u Vladi, trebao zamijeniti komunalnu naknadu, pa ga većina neće ni osjetiti. Ciljana skupina su krupni igrači s desecima stanova ili velikim zemljištima.

"Da se neaktivna imovina koja se drži negdje sa strane, aktivira. Bilo kroz najam, bilo kroz upošljavanje te imovine, nekakav biznis, neku poduzetničku ideju", kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Za bogate inače stižu bogatiji porezi, zaključio je ministar financija.

"I oni trebaju nešto više participirati jer ono što mi želimo je da radnici imaju manje doprinose za zdravstvo kako bi im mogla rasti plaća", rekao je Slavko Linić 22. kolovoza ove godine.

No, komunalna naknada plaća se prema kvadraturi, a novi porez prema vrijednosti, primjerice, stana. Stručnjaci se pitaju – što s onima koji su ih kupili kreditom?

"Ne može cijela vrijednost nekretnine ući u osnovicu ako se ne uzme odbitak kredita. To je onda po svojoj definiciji iznimno nepošten porez", pojasnio je porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Stopa poreza još je nepoznata, ali, primjerice, bude li iznosio jedan posto, na nekretninu vrijednu 100.000 eura plaćalo bi se 7.500 kuna, odnosno 11.000 kuna godišnje ako je stopa poreza 1.5 posto.

"Ubiranje takvog poreza, koji za budžet ima iznimno mali učinak, a zapravo tjera investitore iz takvih zemalja u kojima, ako je visok porez, nitko ne želi imat nekretninu", dodao je Brkanić.

Neke zemlje, poput Švedske, Finske i Slovenije odustale su od poreza na imovinu, dodaje Brkanić, dok primjerice Španjolska imovinu građana oporezuje samo ako je vrednija od 700.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo