SAMO ZA RTL DANAS / EKSKLUZIVNO: Ministar otkrio da EU plaća studiju za Pelješki most!

U RTL-u Danas Siniša Hajdaš Dončić objavio je vijest koja doduše nije stigla iz Pekinga, gdje je lovio kineske investicije, već iz Bruxellesa.

10.9.2012.
18:42
VOYO logo

Krajem travnja, moćni kineski premijer, europskim je kolegama u Varšavu donio miris slasnog kolača od 10 milijardi dolara potencijalnih investicija.

"Cilj je učvršćivanje tradicionalno prijateljskih odnosa Kine sa zemljama središnje i jugoistočne Europe“, rekao je tada WenJiabao.

Četiri i pol mjeseca poslije - po svoju krišku ulaganja u Peking su otišli i hrvatski predstavnici. Tim povodom u RTL-u Danas gostovao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

"Zainteresiranim kineskim investitorima ponudili smo nekoliko konkretnih projekata. U prvom planu svakako su riječka luka te koncesija za autoceste", rekao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličnu vijest iz Bruxellesa ministar je obznanio u našoj informativnoj emisiji.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da je Europska komisija pristala sufinancirati projektnu studiju Pelješkog mosta", oduševljeno je izjavio ministar koji se upravo vratio iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači aduti u borbi za kineski novac protiv 15 zemalja srednje i jugoistočne Europe su riječka luka koja nosi potencijal novih tisuću radnih mjesta, te nizinska pruga koja bi Rijeku povezala s Europom, za što su, kako doznajemo, Kinezi vrlo zainteresirani.

Navodno su pomno pratili i prezentacije o mogućnostima ulaganja u termoelektranu Plomin C, osječki aerodrom, vukokovarsku luku, Zagreb na Savi.

Kinezi su i prije pokazali interes za ulaganje u transport i infrastrukturu - no bez konkretnih rezultata. Nova prilika mogao bi biti natječaj za koncesionara autocesta na koji će se Kinezi vrlo vjerojatno prijaviti.

"Vidjet ćemo hoćemo li dobiti ponude koje su nam prihvatljive, ali sasvim sigurno se na tim našim apsolutno prvorazrednim, pa rekao bih i bez lažne skromnosti, najboljim autocestama u svijetu, krije veliki novac", kaže RadimirČačić.

Bez velikog novca Hrvatska je dosad ostajala zbog najvećeg utega - birokracije.

"Pilotirana drugačije naša birokracija bi mogla napraviti iskorak", uvjeren je NadanVidošević.

A Kinezi bez dobrih pilota - ne kreću u posao. Poznato je da ne trpe lutanja i improvizacije. Možda će ih odbiti podatak da radnici u državnom sektoru baš i ne rade kao Kinezi. A i općenito - radi premalo ljudi.

Zapuštene potencijale, poput partijske škole u Kumrovcu, zato bi mogli pokrenuti baš Kinezi koji Titovo rodno mjesto žele oživjeti znanstveno-istraživačkim tehnološkim parkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo