STRAVA U LIBIJI / Američki veleposlanik ubijen u raketnom napadu

Image
Foto: libya.usembassy.gov

Napade je potaknuo svetogrdni film o proroku Mohamedu objavljen na internetu za što se sumnjiče američki krugovi i kontroverzni pastor Terry Jones.

12.9.2012.
12:20
libya.usembassy.gov
VOYO logo

Američki diplomat ubijen u Bengaziju je veleposlanik J. ChristopherStevens, javljaju agencije u srijedu o žrtvi protuameričkog nasilja u Libiji i prenose osude napada te kritiku koju je na račun vlade predsjednika BarackaObame izrekao republikanski predsjednički kandidat MittRomney.

"Veleposlanik J. Christopher Stevens ubijen je kao i trojica drugih djelatnika", izjavio je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Wanis al-Charef, javlja agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington će bolje štititi svoje diplomatske misije, rekla je je američka državna tajnica Hillary Clinton kasno u utorak navečer i osudila ubojstvo američkog diplomata i nasilje koje je zahvatilo Libiju i Egipat na samu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna.

Clinton je izrazila žaljenje zbog uvredljivih poruka na internetu koje su razbjesnile muslimane, ali i naglasila: "Budimo jasni - ništa ne može nikada opravdati takve zločine", piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoružana skupina napala je u utorak navečer ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog internetskog prijenosa govora kontroverznog kršćanskog pastora Terryja Jonesa, koji je 2010. zbog najave da će spaliti Kuran potaknuo sličan val nasilja u Afganistanu. Prosvjedi su izbili i u Egiptu, gdje su u glavnom gradu Kairu prosvjednici zapalili američku zastavu ispred veleposlanstva.

Državna tajnica razgovarala je u utorak kasno navečer s libijskim vodstvom i najavila da će sa zemljama domaćinima Sjedinjene Države "poboljšati zaštitu diplomatskih misija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku kampanje za predsjedničke izbore 6. studenoga republikanac Romney nazvao je reakciju vlade predsjednika Obame "sramotnom" i optužio Obamu da simpatizira muslimanske ekstremiste.

"Sramotno je što prva reakcija Obamine vlade nije bila osuda napada već simpatiziranje s onima koji su ih orkestrirali", navodi se u Romneyjevu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamin izborni stožer odmah je odgovorio optuživši Romneya za "politikantske napade".

"Šokirani smo, kada se SAD suočava s tragičnom smrću člana diplomatskog osoblja u Libiji, guverner Romney kreće u politikantski napad", rekao je glasnogovornik Obamine kampanje Ben LaBolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje se dogodilo na 11. godišnjicu napada 11. rujna na američke ciljeve koje je izvela islamistička mreža Al Kaida.

Diplomatske žrtve pale su kada su oko konzulata u Bengaziju izbile borbe između nepoznate skupine napadača i libijskih snaga sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Reuters u analizi piše kako nije sigurno jesu li bijesni prosvjedi u Libiji i Egiptu potaknuti simboličnim "suđenjem" proroka Muhameda koje je na internetu objavila američka skupina ili nekim drugim protuislamskim filmom.

Američki mediji među kojima i The Wall Street Journal, pišu da je film naslovljen "Nedužnost muslimana" nastao u proizvodnji izraelsko-američkog poduzetnika Sama Bacilea koji je nakon napada u Kairu rekao da je islam "rak". Film je promovirao pastor Jones.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kairu je oko 2000 prosvjednika pozvalo predsjednika te zemlje Mohameda Mursija da nešto poduzme. "Film mora biti odmah zabranjen i moraju se ispričati", rekao je 19-godišnji prosvjednik.

U prosvjedu u Kairu skinuta je američka zastava, rasparana je i spaljena pred televizijskim kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo