prijateljska suradnja? / Sukob na pomolu: SAD šalje ratne brodove put Libije!

Image

Iako je Obama kazao kako namjerava 'usko surađivati s Libijom na pronalasku ubojice američkog veleposlanika', čini se kako u SAD-u riječ 'suradnja' ima drugačije značenje. Naime, iz Pentagona su stigle informacije kako Amerika šalje put Libije ratne brodove, bespilotne letjelice i elitne marince.

13.9.2012.
12:06
VOYO logo

Unatoč tome što su se Sjedinjene Američke Države i Libija dogovorile kako će surađivati u istrazi, Pentagon je poslao dva ratna broda na libijsku obalu nakon napada na konzulat SAD-a u Benghaziju u kojem je ubijen veleposlanik Chris Stevens i još trojica njegovih zaposlenika.Osim toga, navodno je poslano i 50 elitnih marinaca i bespilotne letjelice koji će tragati za ubojicom

Američki i libijski predsjednici, Barack Obama i Mohamed Magarief, razgovarali su telefonom u srijedu navečer i 'dogovorili su se da će tijesno surađivati tijekom ove istrage', priopćila je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godišnjicu napada na SAD 11. rujna, prosvjedi zbog američkog filma koji vrijeđa proroka Muhameda pretvorili su se u smrtonosni napad u drugom po veličini libijskom gradu.

Jedan američki dužnosnik rekao je za Reuters da će američka vojska pomaknuti dva razarača bliže libijskoj obali, što će Obaminoj administraciji dati fleksibilnost za bilo koju buduću akciju protiv libijskih ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska također raspoređuje protuteroristički sigurnosni tim marinaca kako bi pojačala sigurnost u Libiji, a Washington je naredio evakuaciju svog američkog osoblja iz Bengazija u Tripoli.

Obama je također nazvao egipatskog predsjednika Mohameda Morsija vezano za prosvjede u toj zemlji i rekao da Egipat 'mora surađivati sa SAD-om u osiguravanju američkih diplomatskih misija i osoblja', priopćila je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage sigurnosti u Kairu bacile su suzavac u srijedu kasno navečer kako bi rastjerale prosvjednike koji su bacali kamenje nedaleko od američkog veleposlanstva, nakon što su se popeli na zidove i skinuli zastavu zbog filma koji vrijeđa proroka Muhameda.

"Predsjednik je rekao da odbacuje klevetanje islama, ali je naglasio da nema opravdanja za nasilje nad nedužnima i za djela koja ugrožavaju američko osoblje", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuamerički prosvjedi su zabilježeni i u Tunisu, Sudanu i Maroku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo