Legenda o Velikom Taboru / Pronašli pramenove kose zazidane djevojke?

Image
Foto: Ilustracija/photos.com

Prema legendi pučanka Veronika živjela je podno Velikog Tabora, a zbog ljubavi prema grofu Fridriku Celjskom, sinu moćnog velikaša grofa Hermana II. Celjskog, optužena je da je vještica.

13.9.2012.
14:29
Ilustracija/photos.com
VOYO logo

Tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na kamenim dijelovima u dvorcu Veliki Tabor pronađena su dva pramena kose za koje se zasad ne zna kome su pripadali, no prema legendi, po nalogu grofa HermanaCeljskog u zidine toga dvorca zazidano je tijelo VeronikeDesinićke.

Prema legendi pučanka Veronika živjela je podno Velikog Tabora, a zbog ljubavi prema grofu Fridriku Celjskom, sinu moćnog velikaša grofa Hermana II. Celjskog, optužena je da je vještica. Iako ju je sud oslobodio optužbe, grof Herman Celjski naložio je da se utopi u drvenoj posudi s vodom, a njezino mrtvo tijelo zazida u sjeverni zid peterokutnog palasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima voditeljice dvorca Veliki Tabor NadiceJagarčec, dva pramena kose pronađena su u ponedjeljak u rupi kamenog dovratnika na ulazu u spojno krilo Velikog Tabora tijekom restauratorskih radova koji se u tom dvorcu provode zadnjih godina.

Jagarčec je za Hinu kazala da je riječ o svijetlosmeđem i tamnosmeđem pramenu kose, dodavši da ovaj nalaz može biti zanimljivo otkriće koje, kako je rekla, baca novo svjetlo na Veronikinu i Fridrikovu ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da pramenovi kose još nisu poslani na analizu, koja se može provesti u hrvatskom Institutu Ruđer Bošković ili nekom od njemačkih instituta.

Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Gradila ga je plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, a u njihovom posjedu ostao je do 1793. godine. Najstariji dio kompleksa je središnja utvrda koja je imala stambenu i obrambenu funkciju. U 16. stoljeću izgrađene su četiri polukružne kule, a u 17. stoljeću prigrađene su prostorije pokraj sjevernog zida. Među vlasnicima dvorca ističe se poznati hrvatski slikar Oton Iveković koji je u brojnim djelima kistom opjevao dvorac i slikoviti krajolik okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorcu Veliki Tabor nedavno su završili restauratorski radovi nakon kojih je u objektu otvoren muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo