NA SASTANKU S EU KOMISIJOM / Pusić u Bruxellesu: Očekujem napredak u dogovaranju granice

"Očekujem napredak u našem zajedničkom poslu, dogovaranju graničnog režima kada Hrvatska uđe u EU, a BiH još bude na putu prema EU", izjavila je prije početka sastanka hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

19.9.2012.
15:27
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu u Bruxellesu trilateralni sastanak s Europskom komisijom na kojem očekuju napredak u dogovorima oko graničnog režima između dviju zemalja nakon što Hrvatska sljedeće godine uđe u Europsku uniju.

"Očekujem napredak u našem zajedničkom poslu, dogovaranju graničnog režima kada Hrvatska uđe u EU, a BiH još bude na putu prema EU", izjavila je prije početka sastanka hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li donijela projekt koji je pripremljen za potrebe financiranja Pelješkog mosta, ministrica Pusić je rekla da takav projekt nije pripremljen, ali da "postoje ideje i neki predračuni" te da sada postoji mogućnost izrade studije koja će uzeti u obzir i koridor i most, sva moguća rješenja. "O tome ćemo razgovarati na samom kraju, jer je današnji susret u prvom redu usmjeren na režim koji stupa na snagu 1. srpnja 2013. godine", rekla je ministrica Pusić.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova ZlatkoLagumdžija nije odgovorio na pitanje protivi li se Sarajevo izgradnji Pelješkog mosta koji bi bio nešto niži nego što se ranije spominjalo, ali je rekao da će bilo koje rješenje biti plod zajedničkog dogovora dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budite uvjereni da će, kakvo god rješenje bude, ono biti stvar dogovora između Zagreba i Sarajeva i sigurno je da će i onda Bruxelles biti s nama. Sada je najvažnije riješiti ona pitanja koja trebaju biti riješena do 1. srpnja sljedeće godine i taj datum ne smijemo dočekati nespremni, a hoće li biti most, tunel, nadvožnjak, podvožnjak, avioni, kamioni, to je za neka kasnija vremena. Sada je važno riješiti ove probleme prije ulaska Hrvatske u EU i stvoriti pretpostavke za rješavanje dugoročnih problema, koji će na kraju biti riješeni kad i mi budemo imali svoga povjerenika, kao što će ga Hrvatska imati sljedeće godine", rekao je Lagumdžija.

Europsku komisiju će na trilateralnom sastanku predstavljati tri povjerenika - povjerenik za proširenje Štefan Fuele, povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem i povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača John Dalli. U njihove resore spadaju pitanja koja se nameću u odnosima Hrvatske i BiH, nakon hrvatskog ulaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara da komentira razgovore financijskih stručnjaka Hrvatske i Slovenije o pitanju Ljubljanske banke, ministrica Pusić je rekla da ti razgovori dobro napreduju.

Upitana može li datum ulaska Hrvatske 1. srpnja sljedeće godine biti ugrožen zbog Ljubljanske banke, ministrica je rekla: "Nadam se, za hrvatsko i slovensko dobro, da neće biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo