VELIK INTERES / Kontrola političara: U borbi za posao iz snova!

Predsjednik i četvero članova provjeravat će etičnost i financije najšireg kruga državnih dužnosnika, i to predsjednika Republike, članova Vlade, saborskih zastupnika, guvernera...

19.9.2012.
18:20
VOYO logo

Novoopremljeni ured i 17 tisuća kuna mjesečne plaće – biti kontrolor političarima čini se kao posao iz snova. Uz Dragana, za taj se posao prijavilo još čak 198 kandidata.

"Novinarski posao kojim se bavim zadnjih 15 godina u biti je nešto što bi možda najviše odgovaralo onome što ja mislim da bi Povjerenstvo trebalo raditi", tvrdi DraganMiljuš, kandidat za člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Predsjednik i četvero članova provjeravat će etičnost i financije najšireg kruga državnih dužnosnika, i to predsjednika Republike, članova Vlade, saborskih zastupnika, guvernera... Pa ne čudi što je za velike ovlasti i velik interes.

"Da se ima osam godina radnog iskustva u visokoj stručnoj spremi, to je za članove, tu nije utvrđena struka. Kada je riječ o predsjedniku tu je propisano da mora biti pravne struke i da mora imati položen pravosudni ispit", kazao je ŠimeLučin (SDP), predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

74 ljudi ovdje sigurno neće sjediti - odmah su otpisani jer ne ispunjavaju osnovne uvjete, ali za pet radnih mjesta u borbi ostaje 123 kandidata: 77 muškaraca i 46 žena.

"Jasno, mogu prema dužnosnicima postupati, po meni, rigoroznije nego policija ili državno odvjetništvo. Recimo da imate neki tajni račun za koga vam ne zna supruga ili suprug da oni ga mogu otkriti, bez sudskog naloga", dodao je Lučin.

Šalu na stranu, petoricu odabranih čeka teška borba protiv sukoba interesa u politici. No, odmah je otkriveno da neki od njih u tome ne polaze od sebe, jer ne žele da se njihov životopis javno objavi.

"Onaj tko nije u stanju staviti sve pred sebe pred državu Hrvatsku, on ne može bit član ovog tijela, mislim to je za mene alfa i omega. Ovdje se radi o sukobu interesa tih natjecatelja sa zakonom i sa logikom ovog posla odnosno ove dužnosti", izjavio je DujomirMarasović (HDZ), saborski zastupnik.

Pristanak na objavu životopisa tako bi mogao postati jedan od važnijih kriterija, a borba za ovih pet radnih mjesta počinje u ponedjeljak. Svaki dan po 30 kandidata dolazit će u Sabor na intervju. U deset minuta objasniti  zašto bi baš njima trebo pripasti posao od 17 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo