NOVINAR RTL-a DANAS U BERLINU / Sada je jasno: Hrvatska je uhvatila posljednji vlak za EU

Po drugi put u vrlo kratkom vremenu, jedan je hrvatski premijer u Berlinu dočekan uz najviše počasti. No, za posjeta ovog premijera, valjalo je utvrditi tko ide lijevo, a tko desno.

19.9.2012.
19:08
VOYO logo

Uz najviše državničke počasti hrvatskog premijera ZoranaMilanovića u Berlinu je primila njemačka kancelarka AngelaMerkel.

Najmoćnija žena Europe savjeta o borbi protiv krize za hrvatskog kolegu nije imala jer je kaže - pokazao da štedi. Poručila je da je Hrvatska na dobrom putu i da treba nastaviti reforme kako bi i Njemačka ratificirala ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Hrvatska uhvatila zadnji vlak, jasno je iz odgovora njemačke kancelarke na pitanje novinara RTL-a Danas HrvojaKrešića.

Po drugi put u vrlo kratkom vremenu, jedan je hrvatski premijer u Berlinu dočekan uz najviše počasti. No, za posjeta ovog premijera, valjalo je utvrditi tko ide lijevo, a tko desno.

U razgovoru su proveli gotovo dva sata. Očekivano, najvažnija tema bila je Unija, odnosno ratifikacija ugovora o pristupanju Hrvatske.

"Mi želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane 28. članicom Europske unije. Pred nama su još dva monitoring izvještaji, jesenski i proljetni, ali Hrvatska je na dobrom putu i hrvatskog premijera sam ohrabrila da i dalje tako nastavi", izjavila je Angela Merkel.

Drugim riječima, Njemačka neće ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske prije ožujka, možda čak i kasnije, čega je svjestan i premijer.

"Očekujemo ratifikaciju u skladu s kompliciranim demokoratskim procedurama jer dekmokracija je komplicirana. No, Hrvatska je ipak uhvatila vlak koji prema Uniji, čini se, neće ponovno krenuti tako brzo", dodao je premijer.

Iz odgovora Angele Merkel na pitanje RTL-a Danas jasno je i zašto.

"Europska Unija nije ista unija kao i prije deset godina. Hoće li doći do pauze u procesu širenja Unije, što vi mislite? Ako je bude, što će to značiti za stabilnost jugoistočne Europe?", upitao je Milanovića i njemačku kancelarku novinar RTL-a Danas Hrvoje Krešić.

"Uvijek smo govorili da budućnost cijele regije vidimo u Uniji. Ići ćemo korak po korak, ali tek nakon što države ispune uvjete. Slovenija ih je ispunila, Hrvatska ih je ispunila u razumnom roku. I drugima su vrata otvorena, ali uvjeti moraju biti ispunjeni", odgovorila je našem reporteru Merkel.

Uvjeti hrvatske ekonomije, kojom dominira štednja, zato je vesele.

"Ne želim Hrvatskoj davati savjete što trebaju činiti, znamo da teže fiskalnoj odgovornosti i žele biti dio fiskalnog pakta. Pozitivna ocjena rejtinške agencije znak je da je dosadašnja hrvatska politika dobra", dodala je.

A ako se Unija i nalazi u krizi, hrvatski premijer zna - zašto.

"EU trenutačno prolazi fazu puberteta u svome povijesnom razvoju. Noge i ruke su joj malo previše narasle i sad je nespretna. Trebat će ojačati", tvrdi premijer Milanović.

Ovakav opis nasmijao je njemačku kancelarku. Nakon što se oprostio s njom, premijer je na berlinskom sajmu posjetio hrvatske gospodarstvenike. Ne bi li vidio kako oni mogu pomoći Hrvatskoj da iziđe iz vlastitog puberteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo