Urod je podbacio / Zalogaj koji zapinje u grlu: Cijene voća rastu?

Proljetni mraz i ljetna suša "obrali" su voćnjake diljem Hrvatske i prije jeseni. Urod voća je prepolovljen, a najveće štete imaju uzgajivači jabuka. U Hrvatskoj će se ubrati tek petina od lanjskih 100 tisuća tona ovog zdravog voća. Voćari sad već strepe i od iduće berbe jer voćke u plodu istodobno i - cvjetaju.

7.10.2012.
17:52
VOYO logo

Listopad u dobrom dijelu ravnokotarskih voćnjaka neće opravdati svoj ime. List je, naime, zbog suše odavno otpao. Daničinoj obitelji potpuno se osušilo pola stabala trešanja koje su posađene prije 7 godina, a ove su godine prvi put trebale doći u rod.

Desetkovan je urod u gotovo svim voćarskim kulturama. Mladen ove godine ima 40 posto manje grožđa nego lani.

"Prešli smo u dva godišnja doba. Praktično imamo ljeto i zimu, imamo nenormalan raspored oborina, sve je nenormalno. Sad se u svemu tome treba na neki način naći i prilagođavati", kazao je MladenAnić iz Smilčića.

Štete su ipak najveće na plantažama jabuka. Urod je podbacio za čak 80 posto.

Da nije bilo suše, u ovom je voćnjaku u Suhovarama moglo biti ubrano 220 tona jabuka. Ovako ih neće biti niti 40-ak tona. Koliko je riječ o čudnoj meteorološkoj godini najbolje svjedoči i činjenica da pored sitnog ploda, nakon što je otpao list, ponovno izašao i cvijet.

Taj fiziološki poremećaj utjecat će na urod i iduće godine

"Nećemo dobiti plod u konačnici nego ćemo imati smanjeni urod u slijedećoj godini jer sve ovo što je sad ocvjetalo neće cvjetati slijedeće godine", izjavila je rukovoditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije GordanaDragun.

To znači manje voća na tržnicama i iduće godine, a važnost voća kao riznice vitamina je neupitna.

Na zadarskoj tržnici cijene su za sada iste kao i lani, ali, zbog smanjenih zaliha, jabuke bi tijekom zime mogle "narasti" i do 17 kuna i mnogima biti zalogaj koji zapinje u grlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo