PROSVJED PROTIV VLADE / Deset tisuća radnika na ulicama: Nismo vas tako učili! Izdali ste radnike!

Hrvatska zemlja znanja danas je bila na ulicama. Nezadovoljni otkazivanjem Kolektivnog ugovora i smanjenjem prava, glasnu prosvjednu šetnju završili su premijeru pod prozorima i najavili mogućnost štrajka. Viku sindikata premijer Milanović pak nazvao je nepotrebnom.

11.10.2012.
18:40
VOYO logo

Gotovo deset tisuća prosvjetara i medicinara iz svih krajeva Hrvatske na istom mjestu. "Tko laže taj i krade", "Učili smo vas ali ne tako" -  transparentima su prosvjednici poslali poruke Vladi. S kapama u bojama hrvatske zastave prosvjednici su poručili da se u Kolektivni ugovor ne može dirati samo tako. Odrekli bi se, poručili su još jednom, regresa, božićnica i ostalih naknada, ali samo ako im Vlada obeća da će im to jednom i vratiti.  

Bio je to tek početak, kolona je krenula prema glavnom zagrebačkom trgu. Iako je promet bio zatvoren, većina Zagrepčana prosvjed je podržala. A dok se kolona približavala Trgu bana Jelaćiča, premijer Milanović sindikalcima se obratio sa sjednice Vlade. Mjere nisu štednja, a svojim potezima Vlada ne želi nikoga izazivati niti provocirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike riječi i galama nas neće odvesti nigdje ali to ne stoji na ičijem putu da protestira. Ovo je izazovan trenutak i očekujemo odgovornost od svih, ono što imamo imamo, a što nemamo nemamo", rekao je Milanović.

Već smo se dosta toga odrekli, poručili su mu prosvjednici i podsjetili - 7 milijardi kuna oduzeto im je posljednjih nekoliko godina što, tvrde, nikome nije pomoglo jer nezaposlenost i dalje raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugim državama sa sindikatima su socijaldemokrati, u našoj državi socijaldemokrati ruše socijalnu državu. Mi trebamo ljude koji mogu odmah preokrenuti stvari", rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Kako po zakonu tek 1500 prosvjednika smije na Markov trg, dobro organizirani prosvjednici se dijele. Pred Vladom ih je dočekala policija. "Ovo se nadam da su dobro čuli, vlast koja nema uši nema ni glavu a posebno da onda može i dobro učiniti", poručio je Zvonimir Laktašić, iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo je od sindikata, čini se tek početak. Najprozivaniji sindikalni vođa Ribić i druge je sindikate pozvao da ne šute te najavio nastavak borbe. "Ja vas za kraj prosvjeda ne pozdravljam ni sa doviđenja ni zbogom, već dobro jutro!"

Nakon četiri sata dobro organiziranog prosvjeda provedenog bez incidenata, prosvjednici su se mirno razišli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo