sedmoro se brani sa slobode / Petero ih ide u pritvor na mjesec dana zbog prodaje ispita!

USKOK je određivanje istražnog zatvora zatražio za ukupno 5 od 12 osumnjičenika u slučaju korupcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

11.10.2012.
17:33
VOYO logo

"Zbog prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je pritvor za petero osumnjičenika", rekla je novinarima zamjenica ravnatelja USKOK-a Vanja Marušić.

Prema neslužbenim podatcima, jednomjesečni istražni zatvor određen je profesoru anatomije Zlatku Keloviću, dr. Boži Lončaru, mužu zamjenice glavnoga državnog odvjetnika, studentu demonstratoru Mati Milasu, tajnici na referadi Matiji Čepo i Željku Čakarunu. Neslužbeno se doznaje da su neki osumnjičenici priznali kazneno djelo za koje ih se tereti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je pokrenuo istragu protiv 12 osoba, a za petero osumnjičenih pritvor je zatražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ostali osumnjičenici branit će se sa slobode.

Jedan od odvjetnika osumnjičenih kazao je da bi u istrazi trebalo biti ispitano 20-ak svjedoka među kojima su i članovi obitelji osumnjičenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da komentira uhićenja s Medicinskog fakuleta, pogotovo supruga i sina jedne od pet njegovih zamjenica iz DORH-ovog kaznenog odjela, glavni državni odvjetnik MladenBajić sinoć je ispred USKOK-a ekskluzivno za RTL izjavio: "To je samo odraz toga da radimo kao sat".

"Osobe koje su pod istragom uprave je suspendirala do daljnjega od svih aktivnosti na fakultetu", rekao je Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisivanje prolaznih ocjena stajalo je između 500 i 2.000 eura. Suprug zamjenice glavnog državnog odvjetnika platio ga je tek nakon što njegovu sinu ni uvid u ispitna pitanja nije pomogao. No kada se sve zbroji, riječ je o snažnoj pljuski Sveučilištu, ali i korupciji, zaključili su resorni ministar i predsjednik države.

"Nadam se da će po završetku procesa biti sankcionirani počinitelji i njima više nema pristupa u akademsku zajednicu. Ja pozivam svakog studenta, ako je ikada bio u prilici da mora ponuditi mito da bi položio ispit, da to prijavi", naglasio je ministar Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reakcije policijskih i pravosudnih tijela govore upravo o onome o čemu sam govorio – nulta tolerancija na korupciju. Mislim da i neke druge okolnosti tog slučaja govore da nitko nije izuzet", dodao je Ivo Josipović.

Odvjetnici su najavili žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo