luksuzno Atomsko sklonište / Titov bunker: Tajna čuvana više od pola stoljeća!

Image
Foto: Klix.ba
Image
Foto: Klix.ba

Gradnja Titova bunkera trajala je od 1953. do 1979. godine, stajala je 4,6 milijardi dolara i pokriva 6.854 metra kvadratna.

27.10.2012.
11:45
Klix.ba
VOYO logo

Kada gledate izvana, ne primijetite ništa neobično. Tek tri obične kuće okružene prirodom u blizini Konjica. Međutim, upravo su one skrivale golemi vojni objekt više od pola desetljeća, prenosi Klix.ba.

Naime, ovaj objekt je poznat pod nazivom Titov bunker, a sastoji se od tri dijela.

Prvi je vidljiv i zove se maskirni dio, sastoji se od tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita te objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku.

Kada prođete kroz hodnik prve kuće, otvara se troje teških metalnih vrata debljine 1,20 metara, iza kojih se nalazi tunel koji vas vodi do srca atomskog skloništa na dubini od 280 metara i dužine 202 metra. Atomsko sklonište može izdržati nuklearni udar jačine 20 kilotona, a cijeli objekt je osvijetljen sa 6.000 neonki.

Treći dio objekta je u obliku potkovice i to je štićeni dio, jer se u njemu nalaze sistemi za zaštitu, protupožarni sistem, sistem za zaštitu od nuklearnog udara, klima, te je podijeljen na 12 blokova.

Gradnja Titova bunkera trajala je od 1953. do 1979. godine, stajala je 4,6 milijardi dolara i pokriva 6.854 metra kvadratna, piše Klix.ba.

U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta sa vanjskim svijetom, jer se u njemu nalazi sve ono što je potrebno za normalan život.

Za objekt su znala samo četiri službena zapovjednika, te radnici koji su morali potpisati ugovor o šutnji. O objektu se danas brine pet vojnika, a pripada Ministarstvu odbrane BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo