PROBLEM S RAFINERIJOM / 'Brođani, lagao bih kada bih vam obećao čist zrak'

Image
Foto: PIXSELL

Mihael Zmajlović pridružio se predvečer Brođanima na prosvjednom skupu. Tom prigodom nakratko su se susreli ministar i gradonačelnik Duspara. Duspara je ministra ponovo optužio da ne poduzima ništa u vezi s rješavanjem problema koji predugo traje.

31.10.2012.
21:40
PIXSELL
VOYO logo

SLAVONSKI BROD - Ministar zaštite okoliša MihaelZmajlović rekao je u srijedu u Slavonskome Brodu kako je u taj grad došao ponajprije zato što je u proteklih nekoliko dana "plasirano previše neistinitih informacija i izmanipuliranih izjava" o onečišćenju zraka uzrokovanim radom rafinerije u Bosanskome Brodu.

Ministar Zmajlović je popodne bio na sastanku s udrugama građana, a predvečer pridružio i prosvjednom skupu Brođana među kojima su mnogi simbolično nosili zaštitne maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku s udrugama ministar je rekao kako je "ovih nekoliko mjeseci puno više učinjeno nego u proteklih sedam godina". Dodao je kako to nije dovoljno te da bi bio najsretniji da može Brođanima obećati čist zrak. "Ali to bi bila čista laž. Problem nije jednostavan, jer rafinerija nije unutar hrvatskih granica pa su ovlasti našeg ministarstva i inspekcija ograničene. No optimističan sam da ćemo ga riješiti u najkraćem roku", rekao je Zmajlović.

Na skupu koji je najavljen kao sastanak s udrugama građana predstavljano je ono što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša te Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravsto učinili u vezi s onečišćenjem zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku su bile dvije predstavnice udruga te predstavnici Brodsko-posavske županije, a za nedolazak gradonačelnika MirkaDuspare ministar Zmajlović je rekao kako je "sada jasno koliko mu je stvarno stalo do rješavanja problema.

Novinarima i nazočnima na skupu ponovljeni su zaključci koje je prihvatilo međudržavno povjerenstvo koje se bavi onečišćenjem zraka u Slavonskome Brodu. Među ostalim, dogovorili su se o praćenju onečišćenja zraka i u krugu same rafinerije u Bosanskom Brodu postavljanju još jedne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskome Brodu te izradi tzv katastra onečišćivača zraka. Mjerna postaja trebala bi se otvoriti do kraja ožujka 2013., a kako bi se jasno odredio rok za postavljene ciljeve, ministar je najavio još jedan sastanak radne skupine do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dvadesetak dana bit će poznate i recenzije prve studije koja prati kvalitetu zraka u Slavonskome Brodu, a u njoj su podatci do 2010. godine, najavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije AnteCvitković.

Mihael Zmajlović pridružio se predvečer Brođanima na prosvjednom skupu. Tom prigodom nakratko su se susreli ministar i gradonačelnik Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duspara je ministra ponovo optužio da ne poduzima ništa u vezi s rješavanjem problema koji predugo traje.

"Stalno nas zagađuju i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme. Kao grad možemo napraviti malo, da pišemo dopise što i činimo ovih dana", rekao je Duspara. Ministar je ponovio kako nikad nije rekao da je zrak u Slavonskom Brodu čist tj. da nema problema s onečišćenjem. No također je rekao i da se "s puno galame i vike neće doći do rješenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako mu je žao što gradonačelnik danas nije došao na sastanak.

"Podržavam građane, znam da im nije lako. Želim da vjeruju da se ipak nešto poduzima", ponovio je ministar Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mirnoj prosvjednoj povorci sudjelovalo je oko dvije tisuće građana. Kolona je prošla mirno ulicama grada i zaustavila se na središnjem gradskom trgu. U ime okupljenih građana Dalibor Vašarević, organizator prosvjeda uputio je poziv hrvatskim i bosanskohercegovačkim državnim institucijama da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu.

"Građani Slavonskog Broda ne žele politizaciju problema. Nije važno je li nešto napravio ministar, župan ili gradonačelnik. Želimo da se nešto riješi, a u Brodu se ništa ne rješava, rekla je Jasna Medverac, članica Brodske ekološke udruge Zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedni skup građana prošao je mirno.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo