udar vjetra od čak 133km/h / U cikloni Ladislav orkansko jugo prelilo more preko riva

Snažna ciklona Ladislav sa sobom je donijela porast temperatura, ali i kišu i orkansko jugo koje je najviše problema donijelo na moru. Na otoku Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133km/h.

1.11.2012.
19:30
VOYO logo

Najjače jugo ove godine puhalo je u noći srijede na četvrtak u Dalmaciji. Orkanski blagdan Svih Svetih donijela je snažna ciklona Ladislav koja se razvila nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom.

Ciklona je donijela porast temperature zraka i kišu, ali prije svega olujno i orkansko jugo.

U Splitu je jugo više sati imali prosječnu olujnu brzinu, a najjači udari su dosezali 112km/h. Jugo je lomilo grane i stabla te oštetilo automobile.

Još vjetrovitije nego u Splitu bilo je na dalmatinskim otocima. Na Lastovu je najjači udar juga iznosio 119km/h, na Palagruži 115km/h, Mljetu 116km/h, a na otoku Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133km/h. Pretpostavlja se da je vjetar načinio mnogo štete na otocima.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL



U Bilicama se izlilo more, tako da je mjesto prometno prepolovljeno. Zbog visoke razine mora poplavljena je zadarska trajektna luka, no trajekti plove redovito, ali s privremeno premještenog pristaništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljena je i dionica Jadranske magistrale (D8) kroz Sukošan kojom se ipak vozi, ali usporeno. U samom gradu poplavljeno je više prometnica, dijelovi Trpimirove obale, te dio Branimirove i Liburnske obale u uvali Jazine u samom središtu Zadra.

Kod stare zgrade Kazališta lutaka olujno jugo tijekom noći iščupalo je stablo. Vatrogasci su u nekoliko navrata pozvani na intervenciju zbog poplave, ali iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe doznaje se da će ispumpavanje početi kad se more povuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, osim u Zadru, vatrogasci su dobili dojave o poplavama u Novigradu, Pakoštanima, Biogradu, Turnju, Ninu i Pagu, gdje je trenutačno najteže stanje. Poplavljeni su veliki dijelovi ceste Pag - Novalja.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Uslijed podizanja razine mora jutros je poplavljen dio obale u središtu Rijeke, najviše glavna gradska tržnica, pa će vatrogasci intervenirati u poplavljenim objektima čim se more povuče, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Poplavljen je i dio obale u Crikvenici i Bakru, a drugih značajnijih intervencija vatrogasaca od sinoć nije bilo, naveli su.

Zbog nevremena u prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen i Split-Vis te katamaranske na riječkom području te linije Split- Hvar- Vela Luka- Ubli, Split- Vis Split- Bol- Jelsa te Split- Hvar- Korčula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo