'zajedno kao nacija' / 'Idemo naprijed, najbolje za SAD tek dolazi'

U iznimno motivirajućem pobjedničkom govoru, Barack Obama je nekoliko puta istaknuo kako 'Amerika mora ići dalje' te da vjeruje da 'najbolje za SAD tek dolazi'. Pozvao je naciju na jedinstvo te da svi građani daju sve od sebe kako bi izgradili bolje društvo i bolje se suočili s krizom i nezaposlenosti.

7.11.2012.
8:09
VOYO logo

Ponovno izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama, pred svoje pristaše izašao je u društvu supruge Michelle i kćeri. Dočekan je ovacijama, aplauzom te tisućama bljeskova fotoaparata.

"Još četiri godine", vikala je publika u Chicagu .

"Idemo naprijed zbog vas. Idemo naprijed  jer smo jedna velika američka obitelj i zajedno ćemo se uspinjati i padati kao jedna nacija, jedan narod", započeo je svoj govor

"Izborili smo svoj put natrag. Najbolje za SAD tek dolazi.  Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovim izborima. Želim zahvaliti svakom Amerikancu koji je sudjelovao u ovim izborima, bilo da je glasovao po prvi put ili dugo čekao u redu na glasovanje. Bilo da ste glasovali za Obamu ili Romneya, bitno je da se vaš glas čuo", nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je kazao kako je maloprije razgovarao sa svojim protukandidatom - Mittom Romneyem te zatražio publiku da mu zaplješće.

"Čestitao sam mu na borbi i razgovarat ćemo kako zajedno pokrenuti zemlju", dodao je.

Zahvalio se zatim svojom potpredsjedniku Joeu Bidenu, kojeg je nazvao 'sretni ratnik' te naglasio kako je to najbolji potpredsjednik kojeg se može poželjeti.

"Ne bih bio čovjek kakav sam danas da se Michelle nije pristala udati za mene prije 20 godina. Moram priznati, volim te više nego ikada i uživao sam gledati kako se Amerika zaljubila u tebe kao što sam ja zaljubljen", svojim kćerima je poželio da izrastu u hrabre i jake žene poput njihove majke.

Zahvalio se svom organizacijskom timu i volonterima, koje je okarakterizirao kao 'najbolje u povijesti političkih izbora'.

"U Bijelu kuću se vraćam odlučniji i s više inspiracije nego ikad. Znam da se političke kampanje ponekad čine kao male i da će mnogi reći kako su izbori samo bitka ega, ali ako dobijete priliku razgovarati s nekim tko do kasno u noć u školskoj dvorani zbraja, bit će vam jasnije. Zato je politika važna. Zato su važni izborni", rekao je u svom iznimno motivirajućem govoru koji je neprestano bio prekidan aplauzima.

"Želimo da naša djeca žive u Americi koja nije opterećena dugom, koja nije ugrožena nejednakošću, kojoj ne prijete ekološke katastrofe. Želimo im ostaviti zemlju koja je sigurna, poštovana i predmet divljenja diljem svijeta. Želimo im ostaviti naciju koju brani najsnažnija vojska svijeta. Želimo velikodušnu Ameriku, u kojoj će svaki pojedinac imati zajamčena prava i dostojanstvo. Želimo Ameriku u kojoj će svi imati priliku postati što god žele, bilo inženjer ili budući predsjednik. To je vizija kojoj težimo", istaknuo je u svom motivirajućem govoru i opet naglasio kako moraju 'ići naprijed'.

"Čujem vas. Bolji sam predsjednik zbog vas. Večeras ste glasovali za akciju", još jednom se zahvalio biračima i obećao raditi s čelnicima obiju stranka na smanjenju deficita.

"No, nije ni vaš posao završen. Ovaj put ne pitamo 'što može biti učinjeno za nas', nego 'što mi možemo učiniti", istaknuo je nekoliko puta spomenivši 'radničku Ameriku', očito želeći ukazati kako će nastojati pomoći srednjoj klasi.

Istaknuo je kako je SAD najbogatija nacija, ali ne zbog materijalnih dobara koja posjeduju, nego zbog toga što je čine najrazličitiji ljudi ujedinjeni oko jednog cilja.

"Nikada nisam bio optimističniji u vezi naše budućnosti. Ne govorim o 'slijepom optimizmu'. Oduvijek sam vjerovao kako je nada ono nešto što nas uvijek tjera naprijed da se i dalje borimo i idemo naprijed. Ako ćeš marljivo raditi, onda nije važno tko si - bio ti bijelac ili crnac, bogat ili siromašan, gay ili straight. Ako ćeš raditi marljivo, samo je to bitno. Amerika je zemlja u kojoj svatko može uspjeti ako je spreman raditi", zaključio je.

"Bog blagoslovio Ameriku", završio je svoj govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo