DRUGI MANDAT BARACKA OBAME / 'Amerika ipak nije toliko podijeljena kako politika sugerira'

Barack Obama ostvario je jedan mandat u Bijeloj kući uvjerljivom pobjedom nad republikancem Mittom Romneyjem na jednima od najneizvjesnijih izbora u novijoj povijesti SAD-a. Obami su pripale sve neodlučne države, a pobijedio je i u glasovima na nacionalnoj razini. Americi je poručio da je svjestan izazova koji su pred njim, a uz podsjećanje na nadu koju je u mnogih pobudio prije četiri godine rekao je da najbolje tek dolazi!

7.11.2012.
18:35
VOYO logo

Dobio je još četiri godine, uvjerljivije nego što se očekivalo, ponovno probudivši euforiju kod milijuna svojih pristaša. I odmah im je dao novo obećanje.

"Večeras, u ovim izborima, vi, ljudi Amerike, podsjetili ste nas da, iako nam je staza bila teška, iako nam je putovanje bilo dugo, podignuli smo se na noge, ponovno smo se izborili i znamo u svojim srcima da za Sjedinjene Američke Države najbolje tek dolazi!".

Obama je osvojio čak 303 (332) elektorska glasa, nasuprot Romneyjevih 206 glasova. Suprotno očekivanjima, odnio je pobjedu u čak sedam od osam neodlučnih država, a od oko 120 milijuna Amerikanaca koji su izišli na birališta, Obama je dobio dva i pol milijuna više.

Unatoč tome, republikanskom rivalu dugo je trebalo da prizna poraz, čak i kada je bilo očito da je neizbježan. Pred utučenim pristašama, održao je kratak i beskrvan govor.

"Upravo sam nazvao predsjednika Obamu da mu čestitam na pobjedi. Njegovi glasači i stožer također zaslužuju čestitke. Svima im želim dobro, ali osobito predsjedniku, prvoj dami i njihovim kćerima. Ovo je vrijeme velikih izazova za Ameriku i molim se da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije".

A nacija je u izbornoj noći sa strepnjom očekivala rezultate, čak je i njujorški Empire State Building plavom i crvenom bojom na svom vrhu otkrio pobjednika.

Obama je pobjedu potvrdio i na Twitteru, a pristaše pred Bijelom kućom jedva su dočekali trenutak slavlja. Jednako oduševljenje zavladalo na Times Squareu u New Yorku.

"Energija koja ovdje postoji jako je uzbudljiva, mislim da smo dio povijesti. Bit će sjajno."

Vrhunac je bio u Chicagu, gdje je Obama ponovno mnogima natjerao suze na oči. S ponosom je i govorio o ljudima koji su ga izabrali.

"Slušao sam vas, učio sam od vas i učinili ste me boljim predsjednikom. S vašim pričama i tegobama vraćam se u Bijelu kuću nadahnutiji i odlučniji nego ikad oko posla koji predstoji i budućnosti koja je pred nama".

Amerika nije, rekao je, podijeljena kako politika sugerira.

"Mi smo i zauvijek ćemo biti Sjedinjene Američke Države, i zajedno, uz vašu pomoć i Božju milost, nastavit ćemo naše putovanje naprijed i podsjetiti svijet zašto živimo u najvećoj naciji na Zemlji! Hvala ti, Ameriko! Bog vas blagoslovio! Bog blagoslovio Sjedinjene Države".

S nepromijenjenom situacijom u Kongresu i Senatu, Barack Obama više ne mora misliti na kampanje. Drugi mandat trebao bi biti - za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo