ELEMENTARNA NEPOGODA / U Varaždinskoj županiji šteta od poplava 27,5 milijuna kn

Image
Foto: eVaraždin

Šteta zbog poplave uzrokovane probijanjem nasipa i izlijevanjem rijeke Drave 6. studenoga prema prvim procjenama iznosi 27,5 milijuna kuna.

9.11.2012.
11:05
eVaraždin
VOYO logo

Varaždinski župan PredragŠtromar jutros je proglasio elementarnu nepogodu za područje Općine Cestica, zbog poplave uzrokovane probijanjem nasipa i izlijevanjem rijeke Drave, 6. studenoga, a šteta prema prvim procjenama iznosi 27,5 milijuna kuna.

Elementarna nepogoda proglašena je za naselja Lovrečan Otok, Brezje Otok, Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je 7. studenoga obišlo stradalo područje te utvrdilo prvu procjenu štete u iznosu od 27,5 milijuna kuna", rekao je župan Štromar proglašavajući elementarnu nepogodu.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementranih nepogoda zadužuje da prvu procjenu uputi Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, sa zahtjevom dodjele pomoći po hitnom postupku.

Više od polovice procijenjene štete odnosi se na štete nastale na stambenim i gospodarskim objektima, a ostalo na štete na opremi, kućanskim aparatima, sustavima grijanja, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te na građevinskom i poljoprivrednom zemljištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li mjerodavna ministarstva i Vlada uspjeti naći 27 i pol milijuna kuna i hoće li ta šteta na kraju biti tolika ili ipak manja – to ne znamo, ali nadam se da će Vlada pomoći  barem s polovicom potrebnog iznosa», rekao je Štromar.

Dodao je da je utvrđeno kako je nasip u Virje Otoku, koji je popustio, bio dobar, ali da se jednostavno nije očekivala takva količina vode, s protokom većim od 3000 prostornih metara u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visina nasipa je bila problem i zato ga treba povisiti, a onda automatski i proširiti. Dokumentacija je pri kraju i ja sam siguran da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti pripremljena za izdavanje građevinske dozvole, a nakon toga slijedi javna nabava i natječaj od strane Hrvatskih voda i izgradnja, odnosno nadgradnja tog nasipa", kazao je župan.

Image
Foto: Snimila čitateljica
Image
Foto: Snimila čitateljica

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Cestica, Mirko Korotaj, izvijestio je da je u poplavi najviše stradalo naselje Lovrečan Otok u kojem su dvije kuće u potpunosti uništene pa općina Cestica u narednih deset dana, ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, treba osigurati trajniji smještaj.

"Ostalim mještanima treba pomoć u krevetima, štednjacima i hrani te ćemo sutra izaći s točnim podacima što treba tim ljudima i vjerujem da će se mnogi građani odazvati da pomognu", rekao je Korotaj. Dodao je da su pomoć već ponudili Grad Lepoglava, općine Sračinec, Vinica i Vidovec te da vjeruje da će i ostale općine u županiji pružiti pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Cestice kaže da se u Lovrečan Otoku tek danas može ući u naselje pa će uskoro tamo ući službe koje će obavljati deratizaciju, dezinfekciju i čišćenje, u što će biti uključena jedinica civilne zaštite.

U naselju Virje Otok voda se povukla do te mjere da je ima još samo u podrumima pa će ispumpavanje vode i normalizacija života tamo trajati još barem pet dana, dodao je Korotaj rekavši da je ista situacija i u Vratno Otoku, dok se u Virje Otoku situacija smirila i tamo je počelo isušivanje poplavljenih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo