JOŠ JEDAN PORAZ ROMNEYA / Obama četiri dana nakon izbora izvojevao veliku pobjedu

Image
Foto: AP Images

Obama je ukupnu pobjedu osigurao već u utorak, a s dodanih 29 elektorskih glasova Floride u konačnici je osvojio 332 elektorska glasa dok je republikanskom kandidatu Mittu Romneyu pripalo 206.

11.11.2012.
9:30
AP Images
VOYO logo

WASHINGTON - Američki predsjednik BarackObama proglašen je pobjednikom izbora na Floridi, nakon što je u subotu završeno četvorodnevno prebrojavanje glasova koje mu je donijelo tanku većinu od samo 74.000 glasova, ali dovoljnu da se izbjegne automatsko ponovno prebrojavanje kakvo se dogodilo na izborima godine 2000.

Obama je ukupnu pobjedu osigurao već u utorak, a s dodanih 29 elektorskih glasova Floride u konačnici je osvojio 332 elektorska glasa dok je republikanskom kandidatu MittuRomneyu pripalo 206, javljaju američki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured državnog tajnika Floride objavio je da nakon gotovo 100 posto prebrojanih glasova, Obama vodi ispred Romneya s 50 posto prema 49,1 posto glasova, a razlika je oko 74.000 glasova. Ta je razlika veća od 0,5 posto glasova, koliko je granica unutar koje bi automatski započelo ponovno prebrojavanje glasova, osim ako Romney od toga odustane.

Postoji rok do 16. studenoga za prebrojavanje glasačkih listića iz inozemstva i vojske, ali po floridskom zakonu, ponovno prebrojavanje temelji se na rezultatima objavljenim u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Normalno je da izborni dužnosnici na Floridi i u drugim saveznim državama provedu nekoliko dana nakon izbora prebrojavajući glasačke listiće predane u odsutnosti, u inozemstvu i vojsci. No, obično se pobjednik izbora proglašava već u izbornoj noći ili ubrzo nakon toga, jer je njegova prednost nedostižna.

No, u izbornoj noći ove godine, dužnosnicima i medijima bilo je teško proglasiti pobjednika predsjedničke utrke na Floridi, jer je razlika bila previše mala a glasovanje se proteglo u večernje sate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice u okrugu Miami-Dade, na nekim je mjestima tako je puno ljudi stajalo u redovima pri zatvaranju birališta u 19:00 sati, da su neki glasovali i nakon ponoći.

Da je ipak došlo do ponovnog prebrojavanja ono ne bi bilo tako složeno i dugotrajno kao 2000. Na Floridi se više ne koriste glasački listići s bušećim karticama, već listići za optičko skeniranje na kojima birači ručno označuju svoj odabir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanski kandidat George W. Bush osvojio je izbore 2000. tek nakon što ga je Vrhovni sud proglasio pobjednikom nad demokratom AlomGoreom, s oskudnom prednošću od 537 glasova.

S pobjedom na Floridi, Obama je osvojio osam od devet tzv. neizvjesnih država, u kojima se nije unaprijed znao pobjednik, izgubivši samo Sjevernu Karolinu. Osim Floride, on je osvojio Ohio, Iowu, New Hampshire, Wisconsin, Virginiju, Colorado i Nevadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo