sporna akcija 'maestral' / Tužiteljstvo demantira Srbe: Gotovina smije u BiH!

Image
Foto: PIXSELL

Razlog uhićenja bila bi istraga ratnih zločina u akciji "Maestral" zbog kojeg je Gotovinu još 2009. godine prijavio Centar javne sigurnosti Banja Luka. Tužiteljstvo BiH, međutim, ističe da netko može biti uhićen samo ako je za njim raspisana tjeralica.

23.11.2012.
9:08
PIXSELL
VOYO logo

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH u petak je odbacilo napise srpskih medija prema kojima su vlasti u BiH dužne uhititi generala AntuGotovinu ako uđe u njihovu zemlju.

Razlog uhićenja bila bi istraga ratnih zločina u akciji "Maestral" zbog kojeg je Gotovinu još 2009. godine prijavio Centar javne sigurnosti Banja Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo BiH, međutim, ističe da netko može biti uhićen samo ako je za njim raspisana tjeralica, a nje u ovom slučaju nema.

U Tužiteljstvu su samo izvijestili kako se vode istrage u nekoliko predmeta koji se odnose na ratne zločine u spomenutoj akciji, no nisu htjeli otkriti je li među njima i general Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je srpski Pressonline pisao kako su vlasti RS i BiH dužne uhititi generala Antu Gotovinu zbog istrage koju protiv njega Tužiteljstvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjenim u ljeto 1995. godine.

Šef Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina Simo Tuševljak za Press je rekao kako je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 30. lipnja 2009. Tužiteljstvu u BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Gotovine i još 14 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da ih se sumnjiči da su od 8. do 17. rujna 1995.  u sklopu akcije "Maestral", koju su zajedno izveli Hrvatska vojska i Armija BiH, na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe odgovorni za ubojstva najmanje 650 srpskih civila i protjerivanje njih 120.000.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović smatra da je "krajnje vrijeme da Tužiteljstvo BiH podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovih pomagača za oružanu agresiju na RS i BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo