PROŠIRNICA, DALJINAC I PRETJECAJNIK / Tri najbolje nove riječi u hrvatskom jeziku

Image

Organizatori natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ nagradili su tri nove riječi - proširnicu, daljinac i pretjecajnik.

17.3.2009.
16:25
VOYO logo

ZAGREB - Ovogodišnji pobjednici natječaja časopisa "Jezik" za najbolju novu hrvatsku riječ su Drago Štambuk, Ivana Šimić, Vedran Primužić i Branka Pičuljan. Oni su odabrani među više od tisuću prijavljenih "natjecatelja" s oko četiri tisuće riječi.

Štambuk je nagrađen s deset tisuća kuna jer je osmislio hrvatsku inačicu engleske riječi stent (žilni potporanj), koja glasi "proširnica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimićeva i Primužić podijelili su drugo mjesto te su nagrađeni s po pet tisuća kuna za u slengu već uobičajenu riječ "daljinac", koja bi trebala zamijeniti daljinski upravljač.

Branka Pičuljan osvojila je tri tisuće kuna za riječ "pretjecajnik", koja služi kao zamjena za pretjecajni trak na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časopis "Jezik" natječaj za najbolje nove riječi u hrvatskom jeziku redovito raspisuje od 1993. godine, a ovog je puta po prvi puta dodijeljena i posebna nagrada i to za riječ "brozno". Riječ je o "originalnom i duhovitom odgovoru na pitanje: 'Kako je bilo živjeti u Jugoslaviji?'", a osmislio ga je Ante Kuštre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo