'Ante Gotovina: heroj koji to ne želi biti'

27.11.2012.
18:14
VOYO logo

"Svi su mislili da znaju tko je Ante Gotovina, hrabar ratnik i neprijatelj Srba. Njegovi portreti iz ratnih dana, u uniformi i sa strogim pogledom, mogli su se vidjeti na zidovima diljem Hrvatske. Ove slike su u godinama iza rata postale ikone", navodi novinarka na samom početku teksta.

"Gotovina je za mnoge nacionalni svetac. Zato je došlo do trijumfalnog slavlja nakon kontroverzne oslobađajuće presude na Haaškom sudu. Na glavnom zagrebačkom trgu odjekivale su nacionalističke pjesme, u kojima se bivšim ratnim neprijateljima poručuje: 'Naša će vas ruka stići i u Srbiji'. Val entuzijazma poharao je i društvene mreže. 'Generale, čekamo tvoju zapovijed', napisao je jedan dječak. I veterani su obukli ratne uniforme i navijali, bilo je kao ratne 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Gotovina nije ispunio očekivanja euforične mase – baš on, kojega se slavi kao najvećeg mogućeg heroja. U govoru na glavnom zagrebačkom trgu, vojnik nije rekao nijedan vojni slogan niti je bio arogantan. Iznenađujuće miran, zahvalio je predsjedniku i premijeru, dvama socijaldemokratima koji nisu mili mnogima među slušateljima. Okupljeni su te riječi dočekali salvom zvižduka. No on se držao svoga i poručio: 'Rat je stvar prošlosti moramo se okrenuti budućnosti".

Dva dana kasnije, unatoč svim očekivanjima nije se pojavio u mimohodu povodom pada Vukovara. Gotovina je znao da bi njegova prisutnost tamo svemu dala trijumfalnu notu, a ne obilježila patnju žrtava rata. Naposlijetku je za srpske novine izjavio: Oni Srbi koji su pobjegli iz Hrvatske i njeni su državljani, trebaju se vratiti jer je Hrvatska njihova domovina koliko i moja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove akcije pojašnjavaju koliko je Gotovina služio kao projekcija za glorificiranje nacionalizma, a koliko je toga zaista dolazilo od njega samog. Dok se čini da njegovi poštovatelji imaju moto Hrvatska Hrvatima, Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku, koja bi bila dom svim građanima, bilo mađarskoj, talijanskoj, ruskoj ili srpskoj manjini. Gotovina više nema strogi pogled, već se danas benevolentno i opraštajuće smiješi kamerama. Sve ovo može izjesti mit o velikom ratniku.

Desnica se pak ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Kao da je Gotovina još uvijek njihova idealna projekcija, nose i dalje njegov lik iz ratnih godina pred sobom. Ali im ta ikona upravo izmiče iz ruku", piše u komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo