IZLAZAK NA ULICE / Sindikati prijete prosvjedima zbog ukidanja božićnica

Zakon o neisplati božićnica do te mjere je udaljio, ionako zavađene Vladu i sindikate, da su najveći od njih zaprijetili izlaskom na ulice i prekidom svakog dijaloga. Ministar rada i dalje tvrdi - Vlada ima pravo donijeti zakon - a s tim se slažu i neki pravni stručnjaci. Istodobno, premijerov apel za solidarnost ozbiljno su shvatili u većini javnih poduzeća - dok u gubitaškom HEP-u i Hrvatskim šumama još razmišljaju.

7.12.2012.
18:47
VOYO logo

Nakon iscrpnih pregovora dva sindikalna potpisa više, dvije ministarske brige manje. Potpisanim kolektivnim ugovorom u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dogovorili su - nešto manje plaće, bez božićnica i regresa za ovu i iduću godinu.

Unatoč pozivima ministra, druga dva, k tome većinska sindikata, ne žele se priključiti jer im je iz kolektivnog ugovora izbačen dodatak na staž. Idući tjedan najavili su prosvjed, a zaposlene pozvali na bijeli štrajk.  

No, nije taj u Zavoda za mirovinsko osiguranje jedini granski kolektivni ugovor koji nije usklađen s novim još nepotpisanim  temeljnim ugovorom.  Da se ne dogodi da osnovno i srednje školstvo, ali i zdravstvo dobiju, a kultura i visoko obrazovanje ne dobiju božićnice - vlada je u sabor uputila zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zapsolenima u javnim službama.

Sindikati ogorčeni - prvo zato što ih nitko ništa nije pitao pa smatraju da je taj zakon izravan udar na slobodu kolektivnog pregovaranja, drugo - misle da je ta odluka suprotna temeljnim konvencijama međunarodne organizacvije rada. Četiri sindikalne središnjice prijete ulicom.

Javna poduzeća nemaju tih briga. Na njih se Zakon i temeljni kolektivni ugovor ne odnose - uprava i sindikati tamo se sami dogavaraju što će, no premijer ih jučer pozvao da razmisle.

Solidarna s državnim i javnim službenicima tako će biti zaposlenici u Hrvatskim vodama, Hac-u, Fini, Hrvatskim željeznicama, plinacrou i na Hrt-u, dok u Hrvatskim šumama još nisu odlučili. Isto vrijedi i za HEP no tamo su sindikati odlučni u tome da ustraju na  pravima iz kolektivnog ugovora pa i božićnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo