MRSIĆ SVE OPOVRGAVA / Linić i Milanović za rezanje plaća od pet posto?

Ionako osjetljive odnose Vlade i sindikata koji pregovaraju o smanjenju prava zaposlenih u javnom sektoru, dodatno je zategnula medijska špekulacija o navodnom rezanju svih državnih plaća linearno za 5 posto. Ministar rada Mirando Mrsić demantirao je priču o sastanku u Vladi na kojem je dogovoreno rezanje plaća, no ne želi decidirano reći niti da ga neće biti. Sve ovisi o tome hoće li sindikati pristati na rezanje dijela od čak 284 dodatka na plaće.

11.12.2012.
18:41
VOYO logo

Kao bomba odjeknula je vijest iz medija da Vlada, uz ukidanje božićnice, regresa i dodataka na plaće, razmatra i o linearnom smanjenju svih plaća u javnom sektoru za pet posto. Nadležni ministar požurio se to opovrgnuti.

"Nikakav sastanak u Vladi nije održan. To što piše u određenim medijima nije se dogodilo", kazao je Mirando Mrsić.

Vlada, objašnjava, želi dogovorom sa sindikatima doći do rezanja prava onih koji rade za državu. No, ne bude li takvog dogovora, na stolu je i radikalni scenarij.

"Ako uspijemo održati proračun i ako se uspijemo dogovoriti, plaće će ostati jednake za javni sektor i iduće godine. Ako ne, onda dolazi u obzir pitanje isplate plaća, radnih mjesta, održanja proračuna, rejtinga", nastavio je Mrsić.

Iako se još nadaju da neće morati dirati i u plaće, jer to uvijek nepopularno, vladajući sve otvorenije govore i o takvoj mogućnost. Proračun se, kažu, ne smije probiti jer bi to srušilo krediti rejting.

"Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća jer ne možemo narušiti proračun", rekla je danas potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Vladajući zastupnici već nevoljko dižu ruke i za rezanje božićnica i regresa.

"Ja isto ne mogu reći da sam presretna što na ovakav način moramo zadirati u pravo na kolektivni ugovor", dodala je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.

"S enormnom količinom gorčine glasam za ove odluke, ali znam da nemamo drugog izbora", naglasio je predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja.

Za rezanje plaća teško bi se dobila čak i potpora koalicijskih partnera.

"Mislim da time idemo u jednu negativnu spiralu jer bilo kakvim rezanjem plaća se smanjuju doprinosi. Dakle, s jedne strane štediš, a s druge se otvara još veća rupa", istaknuo je Hrelja.

U sindikatima o rezanju plaća ne žele niti razgovarati.

"Bilo nam je obećano i rečeno - jednokratna privremena naknada traži se od radnika, ali ćemo sačuvati plaće. Kako to drugačije protumačiti nego kao prevaru", komentirala je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Ako odluče rezati i plaće, bit će to za oporbu dokaz nesposobnosti Vlade.

"Nema reformskih zahvata, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikatima, i fali im novaca u proračunu. Mislim da drugog izbora, drugih očekivanja da bi nešto drugo mogli učiniti - nema", izjavio je HDZ-ovac Đuro Popijač.

Premijer Zoran Milanović napise o rezanju plaća nije komentirao, ali je iznio neke stavove koji bi državnim zaposlenicima mogli zvučati dobro.

"I sve ove mjere štednje, kako se to na engleskom sada već grubo i grezo kaže 'austerity', zapravo su mjere koje kratkoročno pomažu, a dugoročno guše ekonomiju", kazao je Milanović

Pitanje je samo može li siromašni hrvatski proračun priuštiti manje štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo