ZDRAVLJE IZ PRIRODE / Porcija gljiva svaki dan spašava od raka dojke

Image
Image

Znanstvenici su otkrili da je svakodnevno konzumiranje gljiva smanjilo rizik od raka dojke za više od 60 posto. U kombinaciji sa zelenim čajem rizik je još manji.

23.3.2009.
11:40
VOYO logo

PEKING - Konzumiranje jedne porcije gljiva svaki dan može smanjiti rizik od raka dojke za čak dvije trećine, objavili su australski znanstvenici koji su proveli istraživanje u Kini.

Pokazalo se da su gljive u kombinaciji sa zelenim čajem dale još bolje rezultate. Rizik je u tom slučaju smanjen za čak 90 posto. Na dan je potrebno pojesti oko 30 grama svježih gljiva kako bi se rizik sveo na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto slabiji rezultati bili su kod sušenih gljiva.

Studija je provedena na oko dvije tisuće žena u Kini od kojih je polovica oboljela od raka dojke. Veća kombinacija gljiva u hrani smanjila je rizik i kod žena u predmenopauzi i kod onih u menopauzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazano je da gljive djeluju na sličan način kao i neki inhibitori koji se koriste za liječenje raka dojke.

Julie Sharp, britanska znanstvenica koja se bavi istraživanjem raka izjavila je da je već poznat pozitivan učinak zelenog čaja i gljiva na smanjenje rizika od raka. No, ove podatke ipak treba dodatno provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je zapamtiti da ne postoji super hrana koja će nas zaštiti od raka, nego da je uravnotežena prehrana jedan od najboljih načina za to", izjavila je Sharp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo