IDU FISKALNE BLAGAJNE / Ministru Liniću ugostitelj nije htio izdati račun!?

Ministar financija, koji je još jednom ponovio kako nema razloga za odgodu primjene Zakona o fiskalizaciji, ispričao je novinarima (ne)zgodu iz jednog ugostiteljskog lokala u kojem nije dobio račun iako ga je - tražio!

18.12.2012.
18:40
VOYO logo

Što se pije u kafiću uskoro će u svakom trenutku znati Porezna uprava, a iako sve mora biti spremno do Nove godine, posla oko fiskalne blagajne još ima.

"Mi smo morali prilagoditi dosta toga. Dosad nismo imali telefonsku liniju, moramo uvesti telefonsku liniju. Morali smo promijeniti program jer smo imali neki drugačiji program, to je neka određena investicija", rekao je ugostitelj IvanŠilobad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa, kaže ministar financija, košta oko 2000 kuna, ali od 22.000 obveznika i poduzetnika certifikat za rad fiskalne blagajne kupilo je tek njih 8700. No, odgode nema. "Ministarstvo financija je naglasilo da neće imati razumjevanja za propuste, a to znači što budu rigoroznije mjere to će disciplina biti veća", rekao je Linić.

Jesu li počeli izdavati račune preko fiskalne blagajne, već od siječnja kontrolirat će 750 inspektora, a u veljači kreću i stroge kazne. "Od 5 tisuća kuna novčana kazna pa na dalje, a zapečatit prostor možemo odmah, čim se ne izdaje račun istog momenta se zatvara prostor", rekla je ravnateljica Porezne uprave NadaČavlovićSmiljanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne će se penjati i do pola milijuna kuna, kako bi se uklonilo sivo poslovanje s kojim se u jednom kafiću susreo i sam ministar. "Meni prije tri dana u jednom kafiću nisu htjeli izdati račun. To samo pokazuje koliko znamo imati neodgovornih ljudi", rekao je Linić koji pritom nije htio otkriti o kojem se objektu u Zagrebu radi.

Sivo poslovanje očito se ne skriva čak ni od ministra, ali da se u kafiću u sat vremena popije tek jedna kava ili da taksisti dnevno imaju 65 kuna prometa, svima je jednako neuvjerljivo. 83% građana smatra da je siva ekonomija i utaja poreza vrlo velika i velika. Njih 78% smatra da treba zatvoriti kafić koji opstaje zahvaljujući utaji poreza, dok bi ih 16% na to ipak "zažmirilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim loših strana direktne veze s poreznom upravom, za ugostitelje je dobra vijest istovremeno niži PDV. "Uvođenje poreza od 10 posto na sva pića osim na alkoholna 25 posto mislim da će to biti jako dobar podstrek za ugostitelje i da će se puno realnije prikazivat promet", rekao je Šilobad.

Očekuje se da će prihodi proračuna zbog nižeg PDV-a biti umanjeni za 650 milijuna kuna, ali državna bi se blagajna očito mogla napuniti već kad bi se svaka popijena kava i prijavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše organiziranog otpora uvođenju fiskalnih blagajni pokazali su u Splitu. Splitski ugostitelji žestoko se protive uvođenju fiskalnih blagajni. Prije nekoliko dana imali su prosvjedni skup na kojem su u samo jednoj večeri, samo u Splitu, prikupili 120 potpisa protiv uvođenja fiskalnih blagajni.

"Hrvatska interesna udruga ugostitelja apsolutno podržava uvođenje fiskalizacije i uvođenje reda, ali ono čemu se protivimo je prekratak rok prilagodbe i implementacije programa i testiranje sustava u punom pogonu", rekao je potpredsjednik udruge TončiGlavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo